Mianmar szerint ideje bizonyítani is a rohingják elleni népirtást

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán, éves jelentésének bemutatásakor beszélt Genfben a mianmari helyzetről. A délkelet-ázsiai ország nemzetbiztonsági tanácsadója szerint nem történt népirtás, az érintett kisebbség tagjai más okból menekültek el, de állítólag visszafogadják őket, ha megtanulják például a burmai nyelvet.

Mianmar bizonyítékot követelt csütörtökön a rohingja muszlim kisebbség elleni "állítólagos" népirtásról.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán mutatta be éves jelentését Genfben. Ebben a dokumentumban a többi között kitért a mianmari helyzetre is. A főbiztos megismételte tavalyi értékelését, amely szerint az országban a muszlim rohingják ellen etnikai tisztogatás folyik Arakán államban. "Hivatalomnak erős a gyanúja, hogy tavaly augusztus óta népirtással felérő dolgok is történhettek Arakánban" – fogalmazott Zeid Raad al-Husszein.

"Gyakran hallottuk a vádat, miszerint Mianmarban etnikai tisztogatás, sőt népirtás zajlik" – reagált Taung Tun, a buddhista többségű délkelet-ázsiai ország nemzetbiztonsági tanácsadója a svájci városban. Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy kormánya szerinte nem folytat ilyen politikát. "Szívesen látnánk néhány egyértelmű bizonyítékot" – mondta a mianmari tisztségviselő. "Az Arakán államban élő muszlim közösség túlnyomó többsége ott maradt. Ha népirtás történt volna, akkor mindannyiukat elüldözték volna" – állította Taung Tun.

A mianmari tisztségviselő olyan véleményét fejezte ki, hogy a muszlim kisebbség főleg azért menekült el, mert a kormány által terrorszervezetnek nyilvánított Arakáni Rohingja Megmentő Hadsereg (ARSA) félelmet keltett. Emellett azzal vádolta meg az ARSA-t, hogy kényszertoborzásokat folytatott, illetve a felperzselt föld taktikáját alkalmazta a harcosai visszavonulásaikor.

A mianmari illetékes azt ígérte: országa kész visszafogadni a menekülteket, szavatolva biztonságukat és emberi méltóságukat. Taung Tun szerint ezzel akarják kifejezésre juttatni azt, hogy Mianmar nem akarja őket elüldözni az országból. Rávilágított, hogy Arakán szövetségi állam 3 milliós lakosságának töredéke hagyta el az országot.

Taung Tun szerint a korábbi lakókat visszavárják, ha "részt kívánnak venni a nemzet életében", például megtanulják a burmai nyelvet. Mint mondta: aki mianmari állampolgár akar lenni, annak végig kell mennie a megfelelő eljáráson. "Nem lehet szó automatikus állampolgárságról" – tette hozzá.

Arakán szövetségi államban körülbelül egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetők bangladesi illegális bevándorlónak tekintik őket, és állampolgárságot sem hajlandóak adni nekik. A mianmari hadseregnek a rohingja lázadók ellen indított hadművelete miatt tavaly augusztus óta csaknem 700 ezer civil menekült el Arakán államból a szomszédos Bangladesbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?