Az európai autókat is megvámolná Trump

Az amerikai elnök a világ több vezetőjével is beszélt az acél és az alumínium importvámjának tervezett bevezetéséről, és nem fontolgat semmilyen kivételt. Az EU válaszlépéseket fontolgat, ez pedig feldühítette az amerikai elnököt.

"Tudom, hogy számos vezetővel beszélt. A döntés az övé... Nem hallottam tőle eddig kivételről" - közölte Wilbur Ross amerikai gazdasági miniszter vasárnap az ABC televíziónak adott interjújában.

Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy 25 százalékos vámot akar kivetni az importált acélra és 10 százalékosat az alumíniumra, hogy védje a hazai termelőket. A bejelentés éles bírálatot váltott ki az Egyesült Államok kereskedelmi partnereiből. Az Európai Unió válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az EB elnök Jean-Claude Juncker azt mondta, ha Trump import vámokat akar bevezetni európai termékek ellen, akkor "mi is tudunk hülyeségeket csinálni", például megemelheti az EU a Harley Davidson motorok és a bourbon whiskey vámját.

Trump ezt követően írta Twitteren azt, hogy ha az EU tovább növeli az amerikai termékekre kivetett, már most magas vámokat, akkor az Egyesült Államok az európai autókat vámolja majd meg.

Gary Cohn nemzetgazdasági főtanácsadó és Steven Mnuchin pénzügyminiszter hónapok óta próbálja lebeszélni Trumpot az agresszív vámtarifák bevezetéséről, de az elnök nem fogadta meg a tanácsukat - mondta a brit hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó washingtoni kormányzati illetékes.

Az Egyesült Államokban 140 ezren dolgoznak a megvédeni kívánt acélgyártásban, míg az acélt vásárló iparágakban 6,5 millióan - jegyzi meg a hírügynökség, és olyan közgazdászokat idéz, akik szerint ha a fogyasztóknak többet kell fizetniük a gépkocsikért és a vállalatoknak a nehézgépekért, az kárt okozhat az amerikai gazdaságnak.

Az amerikai gazdasági miniszter ezzel szemben azt állítja, hogy a vám bevezetése mindössze fél százalékkal emeli meg a gépkocsik árát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?