Áder János is aláírta a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést

Áder János magyar köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita aláírta a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést pénteken Budapesten.

A 2012-ben útjára bocsátott javaslat célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos elemei az európai uniós jog részeivé váljanak. A kezdeményezéssel akkor foglalkozik érdemben az Európai Bizottság, ha 2018. április 3-ig összesen több mint egymillió hiteles aláírást sikerül összegyűjteni az Európai Unió legalább hét tagállamában.

Csáky Csongor, az aláírásgyűjtést Magyarországon szervező Rákóczi Szövetség főtitkára az államfővel történt találkozása után közölte: Európában ezidáig mintegy 750 ezren látták el szignójukkal a kezdeményezést; ebből 300 ezerre tehető a magyarországi támogatók száma. Elmondta: a kisebbségek európai szintű jogvédelme annál is inkább fontos, mert minden tizedik uniós polgár, vagyis 50 millió ember kisebbségi sorban él. A kisebbségek nyelve és kultúrája pedig érték, amelynek védelme összeurópai ügy - fűzte hozzá.

Megfogalmazása szerint miközben az EU védi az őshonos növényeket és állatokat, az őshonos kisebbségek számára nem nyújt európai szintű jogi védelmet. Ebben a helyzetben karolta fel európai polgárok egy csoportjának kezdeményezését az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és szervezte meg az európai jog által szabályozott aláírásgyűjtést - tette hozzá.

Vincze Loránt FUEN-elnök pénteken arról tájékoztatta a Maszolt, hogy ezidáig Magyarországon, Romániában és Szlovákiában gyűlt össze a kvótának megfelelő számú aláírás. A kezdeményezés nyilvántartásba vételéhez minimum 7 uniós tagállamban össze kell gyűlnie az előzetesen megállapított minimális aláírásszámnak.

A dokumentumot elektronikusan a jogaink.hu weboldalon, papíralapon pedig a postahivatalokban lehet aláírni - mondta Csáky Csongor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?