Kolozsvári egyetemi oktatók is tiltakoznak Orbán évértékelője miatt

Ötszáz egyetemi oktató, tudós állt ki Melegh Attila migrációkutató mellett, akit Orbán Viktor az évértékelőjében Soros-aktivistaként említett.

A magyar kormányfő az évértékelőn így fogalmazott: "itt van az európai ideologikus értelmiségnek az a fajtája is, amely állandóan Európa átalakításávalkísérletezik. Jól fejlett példánya ez utóbbinak az a magyar Soros-szervezeti aktivista, aki azt találta mondani, hogy szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzánk, akik jobbak, mint a hazai népesség. (...) Az ő nézőpontjukból a migránsok valóban jobb alapanyagot jelentenek. A magyar népnagylelkűségét és mély toleranciáját mutatja, hogy sértetlenül és vidáman élhetik az életüketközöttünk azok, akik ennek a tervnek a végrehajtásán mesterkednek".

Melegh Attila migrációkutató, a Corvinus egyetem docense 2015 nyarán, a menekültválság előtt nyilatkozta az Origónak, hogy "szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzák, akik jobbak, mint a hazai népesség", amivel azokra a kutatásokra hivatkozott, amelyek alapján a 2015 előtt bevándorló személyek valóban iskolázottabbak és a munkaerőpiacon nagyobb arányban aktívabbak voltak a helyi lakosságnál – emlékeztet a Válasz.hu.

A kutató melletti szolidaritás nem maradt el, számos egyetemi tanár és tudós írta alá a petíciót, amelynek a szövege alább olvasható. Az aláírók között a Babeș-Bolyai Tudományegyetem több oktatója is szerepel, de a Sapientia EMTÉ-ről is csatlakoztak tanárok. A Válasz.hu megjegyzi azt is, az aláírók között nemcsak baloldali értelmiségiek találhatók, így például megjelenik Chikán Attila, Stefano Bottoni, Kapitány Balázs, Tóth István György neve is. 

Nyilatkozat a tudomány, a civilek és a közbizalom védelmében
A tudományos igazság keresése, a kutatás szabadsága, valamint a civil önszerveződés és a segítségre szorulók támogatása fontos, védendő társadalmi értékek. Elutasítjuk a félelemkeltő és gyűlöletre uszító politikát, amely semmibe veszi ezen értékeket, valamint aláássa a tudományba és a civil szervezetekbe vetett közbizalmat. Kiállunk Melegh Attila szociológus, egyetemi docens mellett, akinek tényszerű állításait és egy civil szervezettel való kapcsolatát a politikai kampány céljainak érdekében kiforgatták.
A megbélyegzés és félelemkeltés – érkezzen az bármely politikai oldalról –leépíti a bizalmat, ami a társadalmi együttműködés és az állampolgári közösség alapja. A negatív érzelmek által uralt politikai és média kommunikáció pusztítást okoz: polgártársaink egy csoportját meggyőződésük alapján megbélyegzi, és ellehetetleníti a racionális, tényekre épülő beszédet. Mindehhez eszközként használ fel működési területükön megbecsülést szerzett embereket és szervezeteket, rombolva személyes és intézményi presztízsüket.
Melegh Attila Magyarország külföldön született népességével kapcsolatban egy korábbi lapinterjúban megfogalmazott megállapításait a migránsellenes kormányzati kommunikáció ellenségképéhez igazították, és ehhez a kutató arcképét ismételten felhasználták. (Origo 2018.01.23; Halász János sajtótájékoztató, 2018. 01. 24; Orbán Viktor évértékelő, 2018. 02. 18; Fidesz kampány videó 2018.02.21.) 
Mi, e nyilatkozat aláírói elutasítjuk, hogy tudományos kutatási eredményeket, kutatói nyilatkozatokat gyűlöletkeltésre, a társadalom megosztására, közvetlen kampánycélra használják. Kiállunk a társadalmi önismeretet és a racionális közbeszédet szolgáló tudomány, valamint a társadalmi együttműködést erősítő civil szervezetek védelmében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?