Életfogytiglanira ítélték a tavalyi hamburgi késes merénylőt

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek csütörtökön a németországi Hamburgban egy elutasított menedékkérőt, amiért tavaly nyáron egy késes támadásban megölt egy embert és hatot megsebesített.

A hamburgi tartományi felsőbíróság az ügyészség indítványát elfogadva szabott ki életfogytig tartó büntetést. A vádirat szerint a palesztin férfi nem volt iszlamista terrorszervezet tagja, egyedül radikalizálódott, és azért támadt válogatás nélkül emberekre egy közértben, hogy minél több keresztény meggyilkolásával álljon bosszút a szerinte a muzulmánokat világszerte sújtó igazságtalanságokért.

A 27 éves vádlott a bíróságon bocsánatot kért tettéért. Elmondta: a 2017. július 28-án elkövetett merénylet óta megtanulta, hogy senkinek sincs joga mások életének kioltására.

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság összeállítása szerint a palesztin férfi a merénylet előtti hónapokban a tartományi alkotmányvédelmi hatóság látókörébe került radikalizálódásra utaló jelek miatt. A hatóság lelki labilitást állapított meg nála, és nem sorolta az akut veszélyt jelentő emberek közé.

A férfi 2015-ben érkezett Németországba, menedékjogi kérelmét 2016-ban utasították el. Vissza kellett volna toloncolni korábbi lakóhelyére, Norvégiába, és hajlandó is lett volna visszatérni oda, de a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak (BAMF) nem sikerült időben beszerezni a kitoloncoláshoz szükséges dokumentumokat.

A palesztin férfi a támadás után elmenekült a közértből. A nyomába eredt egy többnyire "migrációs hátterű" férfiakból álló csoport, amely elfogta és átadta a rendőrségnek- idézte fel az NDR. Mind a hét férfit kitüntették a hamburgi rendőr-főkapitányság Ian Karan-díj a civil kurázsiért elnevezésű elismerésével.

Kimaradt?