Ki nem találod, hogy mit rejteget ennek a templomnak a tornya

Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában - így döntött a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu önkormányzata.

A hétfőn este 10:3 arányban megszavazott határozat szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy „ösztönzést adjon a megbékélésnek és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra”.

A vitatott harang 1934 óta lóg a Jakobskirche tornyában, a rajta látható horogkereszt és az Alles für's Vaterland - Adolf Hitler (Mindent a hazáért - Adolf Hitler) náci felirat miatt azonban tavaly országos figyelembe középpontjába került, és a helyi gyülekezet szeptemberben úgy döntött, elnémítja a harangot, nehogy a templom és a falu szélsőjobboldali zarándokhellyé váljon.

A tartományi evangélikus egyház felajánlotta, hogy állja a harang leszerelésének és egy új harang beszerzésének a költségeit, az önkormányzat azonban végül egy általa végeztetett szakvéleményre hivatkozva a harang megtartása és újbóli üzembe helyezése mellett döntött azzal, hogy a templom falán a harang múltjára utaló emléktáblát helyeznek el.

A szakértői vélemény szerint a harang műemléknek tekintendő, és vagy múzeumban kell elhelyezni, vagy a templomtoronyban kell hagyni, „eltávolítása menekülés lenne a higgadt és elfogulatlan emlékezéskultúra elől”. Az önkormányzat határozatát a közönség egy része tapssal fogadta, egy jelenlévő lakos szerint a döntés megfelel a többség akaratának. 

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke, Josef Schuster szeptemberben azt mondta, hogy a harangnak múzeumban lenne a helye, „felfoghatatlan, hogy egy ilyen harangot egyáltalán valaha kitettek egy templomban". Előtte egy nyugdíjas tanárnő újságcikkben bírálta, hogy a templomban semmi sem utal a harang történetére.

Kimaradt?