Juncker: Romániának a schengeni övezetben van a helye

Világos, hogy Romániának a schengeni övezetben van a helye - jelentette ki szerdán Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, a Viorica Dăncilă miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten. 

Juncker szerint Romániának "nagyon nagy felelőssége" lesz jövőben, azáltal, hogy átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Úgy fogalmazott, hogy miután Viorica Dăncilă az Európai Parlament tagja volt, "Európának egyetlen titka sincs a román miniszterelnök előtt".

Juncker emlékeztetett: Dăncilă személyében mandátuma alatt az ötödik román kormányfőt fogadja Brüsszelben, és azt mondta: reméli, hogy most már leáll ez a folyamat. Az elnök meggyőződését fejezte ki, hogy mandátuma alatt megszüntetik a Románia és Bulgária esetében még működő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV).

Juncker beszélt az ország esetleges schengeni csatlakozásáról is. "Romániának a schengeni övezetben van a helye. Világos, hogy semmilyen okunk nincs arra, hogy az országot az övezeten kívül tartsuk"- mondta a bizottság elnöke. 

Dăncilă: Románia minden kritériumnak megfelel

A románok abban bíznak, hogy az Európai Bizottság idén megszünteti az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV), mert nem lenne normális dolog, hogy Románia szankció terhe alatt vegye át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét - jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök.

"Minden erőfeszítést megteszünk azért, hogy egy korrekt, átlátható együttműködést alakítsunk az európai intézményekkel, az Európai Bizottság elnökével. Románia útja kapcsolódik Juncker elnök személyéhez. (...) Reméljük, hogy szintén Jean-Claude Juncker elnöksége alatt beléphetünk a schengeni övezetbe. A bizottság szempontjából Románia minden kritériumnak megfelel" - mondta a román kormányfő. 

Juncker: bízom a román igazságszolgáltatási rendszerben

Amikor a román miniszterelnökkel való találkozóról kérdezték, Juncker ezt "nagyon barátságosnak" nevezte és arról beszélt, hogy ügyelni kellene arra, hogy Románia "ne keltse azt a benyomást, hogy a jogállam, vagy ennek valamely komponense veszélyben van".

"Azt mondtam, hogy nem kellene azt a benyomást kelteni, hogy Románia bizonyos részein a jogállam, vagy ennek valamely komponense veszélyben van. Elmondtam azt is (...), hogy nagyon bízom a román igazságszolgáltatási rendszerben. Európa több országában gond van a jogállamiság szabályainak szigorú alkalmazásával. Felhoztam ezeket a problémákat, de nem feltétlen aggódom nagyon a Romániában kialakult helyzet miatt. Tudom, hogy az államfőt is foglalkoztatja ez a probléma és a miniszterelnök asszony is nagyon ragaszkodik a jogállam elveihez" - jelentette ki Juncker.

Ugyanakkor Viorica Dăncilă hangsúlyozta: "hisz az igazságszolgáltatás szabadságában, a jogállamban, és abban, hogy küzdeni kell a korrupció ellen". "Elmondtam az elnöknek, hogy szükségét érzem annak, hogy ne általánosságokban beszéljünk, hanem azokról a konkrét problémákról, amelyekkel elégedetlen a bizottság (...), és ez hasznos lehet Romániának is, és az európai intézményeknek is" - jelntette ki Dăncilă

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?