Vlagyimir Putyin hivatalosan is elnökjelölt

Hivatalosan is elnökjelöltként jegyezte be Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfőt az orosz Központi Választási Bizottság kedden Moszkvában. A legerősebb ellenfelét, Alekszej Navalnijt azonban megakadályozták abban, hogy indulhasson.

Putyinnal háromra bővült az elnökjelöltek listája, amelyen eddig az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja által támogatott Pavel Grugyinyin és a Liberális Demokrata Pártot vezető Vlagyimir Zsirinovszkij neve szerepelt. 

A választási bizottság kedden megszavazta, hogy szerdán bejegyzi Kszenyija Szobcsakot, a Társadalmi Kezdeményezés és Makszim Szurajkint, az Oroszország Kommunistái elnevezésű párt jelöltjét is. A testület dönt majd a Jabloko párt színeiben induló Grigorij Javlinszkij, a Növekedés Pártját képviselő Borisz Tyitov és az Oroszországi Össznépi Szövetség nevében rajthoz álló Szergej Baburin elnökjelöltségének ügyében is.

„Precedens nélküli esetről van szó. Az összes, a Központi Választási Bizottsághoz eljutott jelölt átment az ellenőrzésen” – jelentette ki Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke. A bizottsághoz leadott támogató aláírások közül az érvénytelenek aránya egyetlen elnökjelölt-aspiráns esetében sem érte el az 5 százalékot.

Az elnökjelöltté nyilvánításhoz a független indulóknak – ebben a kategóriában egyedül Putyin maradt versenyben – 300 ezer, a pártok által támogatott politikusoknak pedig 100 ezer aláírást kellett összegyűjteniük, a választási bizottsághoz ellenőrzésre pedig legfeljebb 315 ezer, illetve 105 ezer aláírást adhattak le. 

Tavaly 46 független aspiráns és 24 párt képviselője jelezte, hogy indulni kíván az elnökválasztáson. A függetlenek közül 15-öt, a pártok támogatottjai közül 22-t jelölőgyűlés is megerősített. A Központi Választási Bizottsághoz 36-an nyújtották be a regisztrációhoz szükséges dokumentációt, a testület közülük 16-nak engedélyezte az aláírásgyűjtést, aminek a jelek szerint hatan tettek eleget.

A szavazólistára a jelenlegi állás szerint legfeljebb 8 jelölt neve kerülhet fel. Erről a törvény szabta határidő értelmében szombatig kell döntenie a választási bizottságnak. Az elnökválasztást március 18-án tartják meg Oroszországban.

Kapcsolódók

Kimaradt?