Emlékhelyet avattak a tavalyi veronai buszbaleset áldozatainak emlékére

„Szívünk, lelkünk örökre itt maradt, ahonnan a mi angyalaink felemelkedtek a magasba” – mondta a tavaly január 20-i buszbalesetben elhunyt Simonffy Botond édesanyja az áldozatok emlékére emelt emlékmű felavatásán az olaszországi San Martino Buon Albergo ifjúsági parkjában szombaton. 

A Veneto régióban, Verona megyében lévő településen rendezett felavatáson Simonffy Botond édesanyja felidézte, hogy fia és társai mekkora örömmel és élményekkel tele tértek haza franciaországi síkirándulásukról azt várva, hogy otthon beszámoljanak minderről. „Eltelt egy év és még mindig nem értjük, mi történt, minden összetört, mi velük együtt meghaltunk” – mondta a 15 éves áldozat édesanyja.

Hozzátette, köszönettel tartoznak az olasz és magyar hatóságoknak, azoknak, akik akkor „helyettünk segítettek, cselekedtek, gondolkodtak, mentették szeretteinket, és később is támogattak”. Márton Márk, a baleset legfiatalabb, 14 éves áldozatának édesapja egy fia által írt imádságot olvasott fel olaszul.

A buszbaleset 17 áldozatának emlékére állított emlékművet a tragédia helyszínével szomszédos San Martino Buon Albergo önkormányzatának ifjúsági parkjában avatták fel. A szerencsétlenségben a Szinyei Merse Pál budapesti gimnázium több tanulója és kísérője vesztette életét, az emlékmű felavatásán a hozzátartozók, valamint a magyar és az olasz hatóságok képviselői vettek részt. A témában írt cikkeinket itt olvashatja.    

Kovács Ádám Zoltán római nagykövet beszédében hangsúlyozta, a tragikus veronai buszbalesetben elhunyt 17 honfitárs elvesztése nemcsak a szülők, egy család, egy közösség, hanem egy egész nemzet gyásza is. „Egy emlékmű nem tudja visszahozni az elvesztett emberéleteket, de segít emlékezni azokra, akiket elveszítettünk egy felfoghatatlan tragédia során”. Csiszár Jenő milánói főkonzul megköszönte a szülőknek a bizalmat, hogy közösen valósíthatták meg a hozzátartozók kérését, miszerint mostantól bármikor biztonságos helyszínen, méltó környezetben emlékezhessenek meg szeretteikről.    

Salvatore Mulas veronai prefektus könnyeivel küszködve kijelentette: „A város egész közössége úgy érzi, hogy bár más nyelven beszéltek, saját fiainkat, lányainkat, testvéreinket veszítettük el”. A prefektus emlékeztetett a tanulókat kísérő Vígh György testnevelő tanár „hősies” küzdelmére, amellyel a lángoló autóbuszból a gyerekeket mentette, miközben két saját gyermekét veszítette el. A prefektus bejelentette, hogy az olasz belügyminiszternél kérelmezte Vígh Gyögy bátor magatartásának elismerését, amely kitüntetést hamarosan átnyújtják neki.  

Az emlékművet Németh László atya, az olaszországi magyar közösség lelkésze áldotta meg. Az imádság végén a szülők mécseseket és koszorúkat helyeztek el. A veronai buszbaleset áldozatainak emlékműve Hervé-Lóránth Ervin képzőművésznek, a Római Magyar Akadémia (RMA) kulturális attaséjának az alkotása. A szülők több terv közül választották ki  a véglegest, amelyre az általuk választott magyar és olasz nyelvű bibliai idézet került. 

A megemlékezésen részt vett Federico Sboarina veronai polgármester, Ivana Petricca a város idegenrendészeti rendőrségének parancsnoka, Franco Giacomo De Santi, San Martino Buon albergo polgármestere, valamint Veneto tartomány autópálya-rendőrségének vezetője, a veronai autópálya-rendőrség parancsnoka, a veronai tűzoltóság és az egészségügyi hatóságok vezetői , akárcsak a baleset által érintett sztrádaszakaszt kezelő társaság elnöke. A veronai hatóságok január 20-án misével emlékeztek meg a baleset áldozatairól.

Kimaradt?