Embereket röpít a levegőbe a hatalmas szél Európában

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben. 

Németországban legalább öten meghaltak csütörtökön a pusztító viharban a hatóságok esti összesítése szerint.

A Németország nyugati tartományaira óránkénti 120-130 kilométeres sebességes széllökésekkel érkezett Friederike nevű viharfront súlyos közlekedési fennakadásokat és károkat okozott. A Deutsche Bahn vasúttársaság az ország teljes területén felfüggesztette a távolsági járatokat, és több tartományban helyi és regionális járatok is leálltak. Több nemzetközi repülőtéren, köztük Düsseldorfban, Berlinben, Münchenben és a Köln/Bonn repülőtéren is akadozott  a közlekedés, estig elsősorban belföldi járatok maradtak ki vagy késtek.

A lehűlést okozó front miatt sokhelyütt jegesek az utak. Alsó-Szászországban a helyi rendőrség tájékoztatása szerint szinte percenként történnek koccanásos balesetek. Hessenben a szél még építési darukat is feldöntött és elsodort teherautókat az utakról. A viharral összefüggő balesetekben meghalt két tűzoltó, két teherautósofőr és egy idős férfi, akire rázuhant egy kidőlő fa.

Sokhelyütt leszakadt felsővezetékek, beomló tetőszerkezetek és kicsavarodott fák okoznak gondot, sérüléseket. Egyedül Észak-Rajna-Vesztfália tartományban több mint 7000 helyszínre riasztották a tűzoltókat. 

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) az ország egészére figyelmeztetést adott ki, a középső és nyugati régiókban a legmagasabb fokú, vörös riasztás van érvényben. A legerősebb, óránkénti 203 kilométeres sebességű széllökéseket a Harz-hegységben mérték. A DWD előrejelzése szerint a viharfront péntekre virradóra hagyja el az országot, Lengyelország felé.

Halálos áldozatok Belgiumban és Hollandiában is

Legkevesebb három halálos áldozatot követelt és komoly közlekedési fennakadásokat okozott a viharos erejű szél csütörtökön Belgiumban és Hollandiában.

Belgiumban az eddigi információk szerint egy ember vesztette életét, miután a vihar kicsavart egy fát, amely rázuhant az áldozat autójára a fővárosban. Sérültekről több helyről is érkeztek hírek. Hollandiában két halottról tudni. A tűzoltóság és a mentőszolgálat telefonközpontja túlterhelt mindkét országban.

A holland vasúttársaság leállította a vonatközlekedést az egész országban, és a közutakon is forgalmi káoszt okozott az extrém időjárás. Érkeztek hírek kisebb, személyi sérüléssel nem járó vasúti balesetekről is. Helyi sajtójelentések szerint az erős szél Belgiumban is komoly károkat és közlekedési zavarokat okozott, a genti kikötőt ideiglenesen le is kellett zárni.

Az ország északi részén reggel elrendelték a második legmagasabb szintű riasztást. Brüsszelben számos parkot bezártak, illetve több vonalon is leállították a villamosközlekedést. A szél országszerte fákat csavart ki, érkeztek jelentések letört ágakról, amelyek vezetékeket szakítottak le, épületeket és kerítéseket rongáltak meg, több helyen forgalmi akadályt okozva.

Kapcsolódók

Kimaradt?