Pentagon: Oroszországnak hatalmas vízalatti drónja van

Száz megatonnás atomtöltet hordozására alkalmas vízalatti drónja van Oroszországnak – derült ki a Pentagon nemrég nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Egy orosz nukleáris torpedó terveiről már 2015-ben kiszivárogtak tervek, a száz megatonnás atomtöltet hordozására képes OMS Status-6 drón pedig valóban létezik. Sőt, két évvel ezelőtt novemberben már tesztelték is a tízezer kilométeres hatótávú fegyvert.

A leírások szerint az eszköz 56 csomós sebességgel is tud haladni és két tengeralattjáró-típusa van az orosz flottának arra, hogy kilője. A világ legnagyobb valaha hasznélt legerősebb bombája szintén száz megatonnás volt, de a robbanása 58 megatonnás lett – és még így is 54 kilométeres sugárban hatott.

A Pentagon arról is ír, hogy az oroszok nem hagytak fel a hagyományos atomfegyverek fejlesztésével sem, illetve létezik hiperszonikus siklórepülő is, amelyen dolgoznak. Ezt is atomfegyvereik használatára fejlesztik.

A Pentagon közleményében nem tagadta, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumok hamisak volnának, de kiemelték, hogy még be nem fejezett szövegről van szó, amelyet az elnök és a védelmi minisztérium el kell fogadjon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?