Sugárzó anyag szivárog a Hanford atomtemetőben

Hat föld alatti tartályból szivárog radioaktív folyadék a Washington állambeli Hanford atomtemetőben - közölte pénteken az állam kormányzójának hivatala.

Steven Chu energiaügyi miniszter pénteken tájékoztatta erről Jay Inslee kormányzót, aki aggasztónak tartja a szivárgásról szóló legújabb információkat - közölte Lisa Harper, a kormányzó szóvivője, aki szerint a szivárgás egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt a környékbeli lakosok egészségére. 

handford nuclear reservation leaking 02 15 2013

A radioaktív szivárgásról egy héttel ezelőtt adtak hírt, miután a sugárzó folyadék szintjének csökkenését észlelték a 177 földalatti tartály egyikénél. A hivatal pénteki tájékoztatójából azonban kiderül, hogy nem egy, hanem hat tartályból folyik el a sugárzó anyag, jóllehet az úgynevezett "ellenőrző kutakban" nem mértek magasabb sugárzást.

A Hanford atomtemetőt a II. világháború alatt hozták létre, az atombomba elkészítéséhez vezető titkos program keretében. A tartályokban több millió liter radioaktív hulladék van, amely évtizedek alatt halmozódott fel plutóniumbombák gyártásakor. Hanford az Egyesült Államok legszennyezettebb nukleáris létesítménye.

 

Kimaradt?