Megkezdődött a Putyin jelöltségét támogató aláírások gyűjtése

Az orosz Távol-Keleten megkezdődött pénteken a Vlagyimir Putyin államfő elnökjelöltségét támogató aláírások gyűjtése.

Putyin a nagyobb támogatottság remélt elérése érdekében nem a kormányzó Egységes Oroszország színeiben, hanem független aspiránsként törekszik az újraválasztásra. Ebben a minőségében január 30-ig legkevesebb 300 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie az elnökjelöltként történő hivatalos bejegyzéséhez.

A Putyint támogató önkéntesek által működtetett első aláírásgyűjtő pontok Habarovszkban nyíltak meg. Az államfő december 27-én személyesen nyújtotta be az elnökjelölt-aspiránssá nyilvánításához szükséges iratokat a választási bizottsághoz. A testület elfogadta őket, majd ellenőrzés után bejegyezte az elnököt támogató választói csoportot. Az aláírásgyűjtés ezt követően kezdődhetett el.

Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke kedden a testülethez benyújtott dokumentumok alapján közölte, hogy 21 párt- és 43 független jelölt kíván megmérkőzni az elnöki posztért. A jelölés határideje a választási törvény alapján hétfőn járt le.

Vlagyimir Putyin Borisz Jelcin néhai elnöknek a mandátuma lejárta előtti lemondását követően, 1999. december 31-én lett ügyvezető államfő. Az elnöki posztra először 2000. március 26-án választották meg, majd 2004-ben újraválasztották. A 2008 és 2012 közötti időszakra, az alkotmányos korlátozás miatt helyet cserélt Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel, majd ismét átvette az orosz állam vezetését, a módosított alaptörvény értelmében egy újabb hatéves ciklusra. Az alkotmány értelmében egy hatesztendős mandátumra még újraválasztható.

Kimaradt?