Orbán Viktor: Magyarország jobban teljesít

Magyarország ma jobban teljesít, mint korábban, és eredményesebb a válság kezelésében, mint a legtöbb európai ország - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében, amelyben megerősítette, idén is három százalék alatt lesz a költségvetési hiány.
Magyarország jobban teljesít az emberek mindennapi terheinek könnyítésében, mint az elmúlt húsz évben - jelentette ki Orbán Viktor tizenötödik évértékelő beszédében a budapesti Millenáris Parkban, emlékeztetve a január 1-jétől érvényes rezsicsökkentésre, amit - mint ígérte - folytatni fognak idén.orban3

Magyarország jobban érvényesíti az érdekeit is, mint 2010 előtt, hiszen az ország az európai uniós csatlakozása óta még sosem harcolt ki magának annyi forrást a közösségi költségvetésből, mint most - mondta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy az ehhez szükséges szövetségkötés nem sikerült volna, ha "farkát csóváló kutyusként az asztal alól lessük, hová esik egy-egy zsírosabb falat". Megerősítette, hogy a következő hét évben az EU-s források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítják.

Szavai szerint a családtámogatások terén is jobban áll az ország, hiszen újra három évig tart a gyes, és bevezették a családi adórendszert, de még vannak feladatok, ezért az év második felében akciótervet hirdetnek a bérből és fizetésből élők támogatása érdekében.

A miniszterelnök úgy látja, a felesleges kiadások lefaragása szintén jól halad, hiszen megfelezték a politikusok számát. Szólt arról is, hogy tavaly 90300 gyermek született, 2251-gyel több, mint egy évvel korábban, ami szerinte akár "valódi biztatásnak" is tekinthető.orban2

Értékelése szerint az eredmények azt mutatják, hogy a magyarok 2012-ben nem dolgoztak hiába. Az, hogy ma Magyarország jobban teljesít, mint korábban, "mindannyiunk sikere", még az ellenzéké is, hiszen politikai hovatartozástól függetlenül mindenki nyer vele - mondta Orbán Viktor.

Az ellenzéknek: a hajó közös

Az ellenzékre utalva úgy fogalmazott: "van olyan, hogy néha leparancsolják az embert a parancsnoki hídról vagy a kormánykerék mellől - erről én is tudnék mesélni -, de a hajó közös, ezért ilyenkor is evezni kell, és nem durcásan ügyeskedni a fúróval a hajófenékben".
A mintegy félórás beszédében utalt arra, hogy az Európai Bizottság pénteken tette közzé azt az előrejelzését, amely szerint 2013-ban három százalék feletti GDP-arányos államháztartási hiány várható Magyarországon.

A kormányfő azt mondta hallgatóságának: az unió "éppen aktuális előrejelzései ne zavarják meg önöket", a hiányt még egyszer sem sikerült eltalálniuk, a magyar deficit idén is három százalék alatt lesz. Orbán Viktor szerint sikernek kell nyilvánítani, hogy Magyarország 2012-ben is csökkentette adósságát, és ellenőrzés alatt tartotta pénzügyeit.

Beszélt arról is, hogy Magyarország az elmúlt száz évben ritkán volt a maga ura, legtöbbször nagyhatalmak akaratának, megszállók önkényének, nemzetközi gazdasági-pénzügyi körök, bankok érdekeinek volt kiszolgáltatva. "Megtanultunk kicsik lenni. (...) De 2010-ben fordulóponthoz értünk." A magyarok belátták, hogy a folyamatos igazodás, az alázatos alkalmazkodás, az örökös megfelelés, vagyis a gyengeség nem megoldás, hanem maga a probléma, és kézbe vették a sorsukat. Ez a felismerés hozta létre Európa egyetlen kétharmados kormánytöbbségét; mindenki megértette, hogy a magyaroknál új időszámítás kezdődött - jelentette ki.

Magyarország jobb beszédet és jobb kormányzást érdemelt volna – reagált Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelőjére a szocialisták szóvivője. Török Zsolt sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az elmúlt három év kormányzása azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor nem tudja mit kellene csinálni, míg a beszéd azt, hogy a miniszterelnök nem tudja mit kellene mondani. Szavai szerint a 25 éve a politikai porondon szereplő miniszterelnök „ugyanazokat a közhelyeket, ugyanazokat az olcsó poénokat puffogtatta” korábban is, mint most. Orbán Viktor húsz éve erős Magyarországról beszél, de azt még mindig csak a jövő időben teszi - tette hozzá. Az ország sokkal rosszabb helyzetben van, az emberek sokkal nehezebb körülmények között élnek, mint korábban - jelentette ki.

Kimaradt?