Kampányzárási lázban az olasz pártok, a szavazók bizonytalanok

A péntek éjfélkor véget érő kampány utolsó óráiban a még bizonytalan szavazókat igyekeznek megszólítani a pártok, amelyek az olasz nagyvárosok terein és színháztermeiben zárják a két hónapos választási előcsatározásokat a vasárnap-hétfői voksolás előtt.

"Ha meg akartok szabadulni az adók, az igazságszolgáltatás, a bürokrácia szorításától, ha meg akarjátok akadályozni, hogy a kegyetlen, veszélyes, szabadsággyilkos baloldal kerüljön hatalomra, egyetlen választás lehetséges: szavazzatok ránk! Montinak Berlin mondja meg, mit tegyen, nekünk nem!"- mondta pénteken Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke saját tévécsatornáinak nyilatkozva. berlusconi

Berlusconi Nápoly egyik legnagyobb terén zárja a választási kampányt, ugyanott, ahol csütörtök este Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára szólt híveihez.

Bersani szerint "Európa az olasz baloldalban reménykedik". Arra kérte a választókat, ne voksoljanak a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalomra (M5S), amellyel "Itália Görögország sorsára jutna".  Pier-Luigi-Bersani-leader-010

A PD egy római színházban zárja le kampányát, mivel az M5S lefoglalta magának a lateráni Szent János-bazilika előtti teret, a balközép megmozdulások hagyományos helyszínét. A civil mozgalom Cunami elnevezésű kampányának záróeseményére egymilliós tömeget várnak. Csatlakozik hozzájuk Dario Fo irodalmi Nobel-díjas drámaíró-színész és az énekes Adriano Celentano is.

"Elsöpörjük a pártokat, már csak a csontvázuk maradt meg, emberek nem állnak mögöttük!"- hangoztatta Grillo.  

A pártok "rettegnek", mivel az általuk készített titkos felmérések az M5S második helyezését jósolják - írta a Corriere della Sera, amely szerint a PD nehezen fog tudni többséget szerezni még a Mario Monti vezette centrumpárti koalícióval együtt is. A Corriere della Sera hozzátette, a bezárástól fenyegetett délolasz gyárak munkásai sem a baloldalra, hanem Grillóra és az Antonio Ingroia ügyész vezette Civil Forradalomra készülnek szavazni.  

"Horrornak" nevezte Berlusconi esetleges győzelmét Monti, akinek a kampányfinise egy firenzei színházban lesz. Hangsúlyozta azonban, hogy nem a PdL, hanem Grillo sikerétől tart jobban.

"Mindenki Grillo ellen! Így zárul a kampány" - fogalmazott az Il Fatto Quotidiano napilap.

mario-monti 620x410Nem lesz a miniszterelnök-jelöltek közötti tévévita:  Berlusconi, Bersani és Monti külön-külön szólnak az olaszokhoz a RAI közszolgálati televízióban. Az utolsó órákban is a pártokban csalódott és a felmérések szerint 30 százalékban még mindig bizonytalan szavazókat igyekeznek megnyerni.

Kimaradt?