Ezért csatlakozott a Rákóczi Szövetség is a Minority SafePack kezdeményezéshez

A Rákóczi Szövetség szerint egységesen kell szabályozni az őshonos nemzeti kisebbségek jogait az Európai Unióban (EU), ezért csatlakozott a szervezet a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezéshez.

Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogi szakértője az M1 aktuális csatornán szerdán arról beszélt, hogy jelenleg nincs átfogó kisebbségvédelmi szabályozás az EU-ban, ezért szeretnék elérni, hogy egy minél teljesebb és hatékonyabb jogrendszer jöjjön létre. Közölte, ha összegyűlik a szükséges számú aláírás, az Európai Bizottságnak kötelessége foglalkoznia a kérdéssel. 

Csáky Csongor, a szövetség főtitkára elmondta, Európában körülbelül ötvenmillió ember tartozik valamilyen őshonos nemzeti kisebbséghez, közülük mintegy kétmillióan a Kárpát-medencében élnek. Az őshonos nemzeti kisebbségek olyan nemzeti közösségek, népcsoportok, amelyek évszázadok óta egy adott területen élnek, kultúrájuk, nyelvük és vallásuk pedig szerves részét képezi az európai történelemnek - tette hozzá Tárnok Balázs.

Tárnok Balázs a Kossuth rádió 180 perc című műsorában kiemelte, azt szeretnék elérni, hogy a nemzetrészek olyan kiemelt védelmet kapjanak, amely biztosítja megmaradásukat és mindennapi boldogulásukat a szülőföldjükön.

Csáky Csongor elmondta, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által indított kezdeményezésben legalább egymillió aláírást kell összegyűjteni április 3-áig. A kezdeményezés aláírható papíralapon, valamint a jogaink.hu internetes oldalon keresztül is.

Kapcsolódók

Kimaradt?