Hivatalosan is újrajelölték Putyint

Hivatalosan is jelölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a márciusi elnökválasztásra kedden Moszkvában egy ismert személyiségekből álló választói kezdeményező csoport.

A döntés egyhangúlag született a Népgazdaság Vívmányainak Kiállítása (VDNH) az Oroszország - az én történelmem elnevezésű pavilonjában. A tanácskozáson maga az elnök nem vett részt. Fotó forrása: sputniknews.com

Putyin a nagyobb támogatottság elérésének reményében független jelöltként indul, ilyen esetben a jelölést egy legkevesebb 300 fős kezdeményező csoportnak kell megtennie. A hivatalos bejegyzéshez a párton kívül induló aspiránsnak 300 ezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie. Ez várhatóan könnyedén összejön majd, mert az elnök újraválasztási kampányát támogatásáról biztosította a kormányzó Egységes Oroszország és a parlamentben ugyancsak képviselt Igazságos Oroszország párt is.     

A független képviselőjelölteknek január 7-ig kell benyújtaniuk az előírt dokumentációt a Központi Választási Bizottsághoz. Az elnökválasztást március 18-ra, a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásának negyedik évfordulójára tűzték ki.

Putyin legnagyobb kihívóját, Alekszej Navalnijt hétfőn eltiltották az elnökválasztáson való indulástól. A központi választási bizottság azzal indokolta a döntést, hogy az ellenzéki politikust súlyos bűncselekmény miatt elítélték.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?