Van egy kis gond a csernobili szarkofággal

Az év végéig el kellene készülnie az új burkolatnak a csernobili erőmű balesetet szenvedett reaktorán, de sajtóértesülések szerint ez nem fog sikerülni, mert túl magas a sugárzás a területen.

Az első alkalommal nagyon gyorsan kellett elkészülnie: 1986-ban, több mint harminc évvel ezelőtt alig néhány hónap alatt felhúzták a csernobili katasztrófa romjai fölé a sérült reaktort védő burkolatot, amit a köznyelvben szarkofágnak nevezünk. Az akkori Szovjetunió munkásai több mint hétezer tonna acélt és 410 ezer köbméter betont használtak fel, hogy az életveszélyes sugárzást kibocsátó anyagokat bezárva tartsák – az örökkévalóságig. Azonban már tíz évvel ezelőtt látszott, hogy a szarkofág minden, csak nem tartós, hatalmas repedések nyíltak a burkolaton és az a veszély fenyegetett, hogy újra veszélyes mennyiségű radioaktív szennyezés jut a környezetbe.

Hosszú évek előkészítő munkálatai után végül 2010-ben kezdték meg az új szarkofág építését. Ukrajnában közben lezajlott egy forradalom, és polgárháború, de a száz évre tervezett védőépület készítése nem tört meg és 2016-ban a helyére is került a burkolat jelentős része, a hátramaradt munkálatok pedig a tervek szerint az idén év végéig befejeződtek volna.

A Der Spiegel információi szerint azonban a munkálatok várhatóan jövő májusig nem fejeződnek be. A német lap értesülései szerint ugyanis a szarkofág keleti végén veszélyes mértékű a sugárzás, ami jelentősen lassítja a védőburkolat befejezését, mivel a munkások csak rövid ideig tartózkodhatnak a fertőzött területen.

Kapcsolódók

Kimaradt?