Észak-Koreáról egyeztetett Trump és Putyin

A kétoldalú kapcsolatokról és a világ válsággócairól, elsősorban a koreai rendezésről tárgyalt egymással Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte péntekre virradóra a Kreml sajtószolgálata.

A közlemény szerint a telefonbeszélgetést az amerikai elnök kezdeményezte. "Megvitatták a kétoldalú kapcsolatok időszerű kérdéseit, továbbá a helyzetet a válsággócokban, hangsúlyt fektetve a Koreai-félsziget nukleáris problémájának rendezésére" - áll a szűkszavú közleményben.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség emlékeztetett arra: Oroszország és Kína a minap azt javasolta, hogy Észak-Korea a térségbeli helyzet stabilizálása érdekében hirdessen moratóriumot az atom- és rakétakísérletekre, Dél-Korea és az Egyesült Államok pedig tartózkodjon a közös hadgyakorlatoktól. Washington figyelmen kívül hagyta ezt a javaslatot.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész előfeltételek nélküli, közvetlen, előzetes párbeszédet folytatni Észak-Koreával, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője viszont azt hangsúlyozta, hogy nem lehet Észak-Koreával addig tárgyalni, amíg "alapvetően nem javít magaviseletén".

A Kreml tájékoztatása után a Fehér Ház is megerősítette közleményében, hogy a két elnök tárgyalt egymással a kétoldalú kapcsolatokról, és "az együttműködésről a nagyon veszélyes észak-koreai helyzet megoldása érdekében".

Kapcsolódók

Kimaradt?