Bejárta a világot a Hargita megyei disznóvágásos fotó

A Bloomberg, a New York Times és az ABC News is beszámolt arról az Erdélyben készült disznóvágásos fotóról, amelyet egy fideszes parlamenti képviselő posztolt ki pénteken a Facebook-oldalára, vélhetően a Soros Görgy elleni Fidesz-kampány részeként. Ezt a politikus tagadja.

A nemzetközi hírverésnek a levágott disznó oldalába nyírt felirat („Ő VOLT A SOROS!!!”) és a politikus ehhez fűzött kommentárja a magyarázata. „A jásziványiak az imént küldték ezt a fotót az erdélyi testvértelepülésükről. Ott már egy disznóval kevesebb van...Jó étvágyat!” – írta Pócs János képviselő. Bejegyzését szombat délig több mint 2000-en osztották meg.

A Bloomberg „Döglött disznóról készített képpel gúnyolódik Soroson a magyar kormánypárti képviselő” címmel számolt be a fideszes politikus gesztusáról. A lap megszólaltatta a magyar-amerikai üzletember által működtetett Nyílt Társadalom Alapítványt, amelynek képviselője „sokkoló antiszemita támadásnak” minősítette a fideszes politikus eljárást.

A Bloomberg ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz választási kampányának célpontja Soros György, akit azzal vádolnak, hogy alá akarja ásni a magyar kormány menekültellenes politikáját.

A 444.hu által megkeresett Pócs János azt állítja, hogy a disznó oldalába nyírt feliratnak a világon semmi köze sincs Soros Györgyhöz, és ilyesmi sem a kép készítőinek, sem neki eszébe sem jutott. A felirat szerinte arra utal, hogy a disznóvágásoknál a gazda be szokott menni az ólba, hogy kiválassza a levágásra szánt (=soros) disznót.

„Hányszor használjuk a mindennapi életben azt a fordulatot, hogy ki a soros valamiben. Rossz, aki rosszra gondol. Ismerem azokat az embereket [akik a fotót készítették], nekik még csak eszükbe sem jutna ilyesmi, az biztos” - magyarázta Pócs.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászivány erdélyi testvértelepülése a Hargita megyei Siklód, tehát a disznóvágásos fotó vélhetően az Etédhez tartozó faluban készült.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?