A palesztinok meghirdették a „harag napját” Trump bejelentése miatt

A palesztin vezetők elítélték Donald Trump amerikai elnök döntését, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból. 

Mahmúd Abbász palesztin elnök televíziós beszédében szerda este azt mondta, hogy Washington szembemegy a nemzetközi joggal, bátorítja a megszállást, az izraeli telepesépítkezéseket, és ezzel tovább távolodott a béketárgyalások közvetítői szerepétől, aláásva a kétállami megoldást. „Ezek az elutasított és elfogadhatatlan intézkedések szándékosan aláássák a megbékélés érdekében tett erőfeszítéseket, és arról szólnak, hogy az Egyesült Államok feladja az elmúlt évtizedekben a békefolyamat támogatásában betöltött szerepét” – hangoztatta a palesztinok elnök. „Ez egy történelmi pillanat, és lépnünk kell. Az Egyesült Államok nem lehet ezentúl diplomáciai támogató és a békefolyamat közvetítője” – vélekedett Mahmúd Abbász. 

„Trump döntése nem fogja megváltoztatni Jeruzsálem városában a valóságot: ez egy palesztin, arab, iszlám város, arab Palesztina fővárosa” – folytatta a palesztin elnök. „A lépés a szélsőséges csoportokat szolgálja, amelyek régiónk konfliktusait megpróbálják vallási háborúvá alakítani, a térséget nemzetközi viszályba és véget nem érő háborúba rántva” – tette hozzá. 

Száeb Erekát, aki a palesztinok főtárgyalója volt a békefolyamat korábbi megbeszélésein, a Háárec című izraeli újságnak nyilatkozva kijelentette, hogy Trump bejelentése ellehetetleníti a kétállami megoldást. Szerinte az amerikai elnök döntése arra kényszeríti a palesztinokat, hogy a Jordán folyótól a Földközi-tengerig terjedő történelmi Palesztinát követeljenek maguknak. "Most itt az ideje, hogy átalakítsuk harcunkat egy olyan küzdelemmé, amely a folyótól a tengerig tartó, mindenkinek egyenlő jogokat garantáló palesztin állam felé vezet" - mondta Erekát. 

A Hamász intifádát hirdetett

Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője csütörtökön hadüzenetnek nevezte, és péntektől újabb intifádát, palesztin felkelést hirdetett. „December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a jeruzsálemi döntés miatt"- mondta Haníje. „Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élevező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben” – tette hozzá.

A Palesztin Hatóság csütörtöktől háromnapos „harag napjait” hirdetett, és általános sztrájkot kezdeményezett az oktatási intézményekben, felszólítva a tanárokat és a diákokat, hogy vegyenek részt a tervezett tüntetéseken, tiltakozó akciókban. A palesztinok azt tervezik, a következő napokban összehívják politikai szervezeteiket, köztük a Palesztin Nemzeti Tanácsot, és felszólítják a palesztin frakciókat, hogy döntsenek a további lépésekről.

Az izraeli hadsereg felkészült minden eshetőségre

Az izraeli hadsereg szóvivője közben bejelentette, hogy Ciszjordániába vezényelnek több további zászlóaljat, más egységeket pedig készenlétbe helyez. Az intézkedések azt szolgálják, hogy az izraeli haderő „készen álljon minden eshetőségre”.

Csütörtökön összecsapások törtek ki az izraeli hadsereg egyes egységei és palesztin tiltakozók között a Gázai övezetben Hán-Júnisztól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, valamint Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál a Háárec című újság honlapja szerint. 

Több palesztin politikai csoport tiltakozó mentekre hívott fel a déli imát követően a nagyobb ciszjordániai városokban, ahol az üzletek is bezártak, mert a szerdán még csak iskolákra meghirdetett sztrájk csütörtökre általános munkabeszüntetéssé szélesedett.

Kapcsolódók

Kimaradt?