Ausztriában is engedélyezik melegházasságot

Diszkriminatívnak minősítette az osztrák alkotmánybíróság kedden az azonos neműek házasságának tilalmát. A bíróság döntése alapján az azonos neműek 2019 elejétől léphetnek törvényesen házasságra Ausztriában. 

A testület elé azért került az ügy, mert egy bécsi bíróság elutasította két, élettársi kapcsolatban élő nő kérését arra, hogy összeházasodjanak. Az alkotmánybíróság döntése értelmében az azonos neműek közötti házasság tilalma sérti az egyenjogúság elvét és azt a jogot, hogy az emberek között ne tegyenek különbséget szexuális irányultságuk szerint.

Ausztriában 2010-ben lépett életbe az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát engedélyező törvény, idén áprilistól az élettársi kapcsolatot anyakönyvvezető előtt is megerősíthetik. Azonos nemű párok 2013 óta örökbe fogadhatják partnerük vér szerinti gyermekét, 2015-től pedig nem vér szerinti gyermek közös örökbefogadása is lehetővé vált.

A következő uniós országok engedélyezik az azonos nemű párok házasságát: Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság (Észak-Írország kivételével), Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Luxemburg, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország és Svédország. Ehhez a táborhoz csatlakozik 2019 elejétől Ausztria. 

Az Európai Unióban mindössze hat ország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Bulgária, Litvánia és Lettország nem rendezte a meleg párok jogait melegházassággal vagy bejegyzett élettársi kapcsolattal. 

Kapcsolódók

Kimaradt?