A pápa érdemeit méltatta az izraeli miniszterelnök

Levélben méltatta XVI. Benedek pápa érdemeit a keresztények és a zsidók közötti viszony elmélyítésében az izraeli miniszterelnök.


Benjámin Netanjahu levelét kedden tette közzé a Kathpress katolikus hírügynökség. A lemondását bejelentő katolikus egyházfőhöz intézett soraiban Netanjahu az izraeli nép nevében köszönetét fejezte ki mindazért, amit XVI. Benedek a keresztények és a zsidók, valamint a Vatikán és a zsidó állam közötti kapcsolatok elmélyítése érdekében tett.

Az izraeli kormányfő köszönetet mondott azért is, hogy - mint fogalmazott - XVI. Benedek bátran védelmezte a zsidó-keresztény értékeket, továbbá a kereszténység és a zsidóság közös civilizációjának gyökereit.
Netanjahu emlékeztetett a katolikus egyházfő 2009-ben Izraelben tett, történelminek minősített látogatására. Úgy értékelte, hogy a vizit jelentős mértékben elősegítette a Vatikán és Izrael közötti új kapcsolatok kialakítását.

Benedek resize

Levelében a miniszterelnök visszaemlékezett arra, hogy akkori találkozójuk során XVI. Benedek a zsidóságot a kereszténység "idősebb testvéreként" említette, és megerősítette elkötelezettségét a keresztények és a zsidók közötti együttműködés erősítésére.

Kimaradt?