Börtönbe került, mert környezeti katasztrófáról blogolt egy vietnami fiatal

Államellenes propaganda terjesztése miatt hét év börtönbüntetésre ítéltek egy 22 éves vietnami bloggert hétfőn.

Ngujen Van Hoa azután vált ismertté, hogy Vietnam történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófájáról cikkezett. A tajvani Formosa Plastics helyi acélgyárából 2016-ban mérgező anyag szivárgott a tengerbe, amely beszennyezett egy több mint 200 kilométeres partszakaszt. A halászatban és turizmusban dolgozók megélhetését veszélybe sodró ügy hatalmas botránnyá dagadt annak ellenére, hogy az ország kommunista vezetése megpróbálta eltussolni.

Az illetékes körzeti bíróság honlapján azt írta, hogy Hoa videókat készített, amelyekben tüntetésre buzdította a lakosságot a környezeti katasztrófa után. A fiatalt áprilisban vették őrizetbe kormányellenes tartalmak közlése miatt.

A Formosa-incidens érzékeny téma a vietnami kormány számára, amelynek a politikai stabilitásra, a környezetvédelemre és a gazdaság egyik legfőbb hajtóerejének számító külföldi befektetésekre is tekintettel kell lennie. A hatóságok korábban jelezték, hogy eljárást indítanak a tüntetések szervezői ellen. Egy másik kritikus, Ngujen Ngoc Nhu Kujnh ugyancsak államellenes propaganda miatt tíz év börtönt kapott, ügyvédjének engedélyét pedig bevonták.

A gazdasági reformok, valamint a társadalmi változások iránti nyitottabb magatartása ellenére a vietnami vezetés továbbra is mindent megtesz a bíráló hangok elhallgattatásáért, amelyeket a helyiek körében nagy népszerűségnek örvendő közösségi oldalak fokozottan felerősítenek. A hatóságok az elmúlt hónapokban sokat szigorítottak a kormánykritikus vélemények cenzúrázásán.

Kimaradt?