Az ukrán oktatási törvény volt a Johannis-Porosenko tárgyalás témája

Klaus Johannis államfő Brüsszelben tárgyalt ukrán hivatali kollégájával, Petro Porosenko államfővel az ukrajnai román nyelvű oktatás kérdéséről.

„Kétoldalú találkozónk volt, és természetesen rögtön az Ukrajnában élő románok román nyelvű oktatását hoztam fel témaként. Amint tudják, az új ukrán tanügyi törvény miatt sok tárgyalás zajlott már. Én elmondtam Porosenko elnöknek, hogy ez rendkívül fontos számunkra, és megoldást kell találnunk. Megígérte, hogy figyelembe fogják venni a Velencei Bizottság javaslatait, hogy ez alapján módosítsák a törvényeket, és amit nagyon határozottan kértem, hogy a román nyelvű oktatás kérdését érintő módosításokat vitassuk meg akár kétoldalú találkozók során, de az ukrajnai román kisebbség képviselőivel is, mielőtt elfogadják a módosításokat. Porosenko államfő elfogadta mindkét kérésemet és szerintem haladunk a megoldás fele” – mondta Klaus Johannis, miután Petro Porosenko ukrán államfővel találkozott. 

Az államelnök elmondta, akkor lesz esedékes ukrajnai látogatása, miután megoldódott a román nyelvű oktatás kérdése. „Félreértés ne essék, én elhalasztottam látogatásomat, hogy felhívjam a figyelmet, hogy ez rendkívül súlyos dolog a mi szempontunkból, de természetesen én is, és mások is folytatjuk a tárgyalásokat az ügy megoldására. Senki se higgye azt, hogy mi most eljátsszuk a sértődöttet és nem beszélünk. Nem, tárgyalunk, vannak közös projektjeink, de ez egy annyira fontos téma, hogy félreteszünk minden egyebet, amíg meg nem oldódik ez a helyzet" - tette hozzá Klaus Johannis. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?