Rengeteget fizet egy svájci falu annak, aki odaköltözik

Pénzt kínálna a Wallis kantonban található kis svájci falu, Albinen azoknak a családoknak, akik hajlandóak lennének legalább egy évtizedig letelepedni a jelenleg 240 lakost számláló faluban. A nem mindennapi javaslatról november 30-án népszavazást tartanak.

Érdekes módját választotta a fennmaradásnak egy apró svájci falucska, Albinen. A valais-i kommunben fekvő, festői kilátással megáldott település ugyanis lassan, de biztosan a kihalás szélére sodródik, ha sürgősen nem tesznek valamit ez ellen.

Jelenleg 240-en élnek a faluban, ez a szám azonban folyamatosan csökken. Csak tavaly három család költözött el, ami 8 gyerekkel rövidítette meg a helyi közösséget – annyira, hogy a helyi iskolát már be is kellett zárni. A házak közül sokat csak nyaralóként használnak, vagyis az év nagy részében üresen állnak.

A Leukerbad-tól és a Loèche-les-Bains termálfürdőtől alig 6 km-re fekvő település lakói ezért úgy döntöttek, olyan ajánlattal állnak elő, amely új életet lehet a faluba. Minden ideköltöző családnak pénzt adnak: felnőttenként 25 ezer svájci frankot és minden gyereknek 10 ezer frankot. Ez egy négy tagú családra vetítve összesen 60 ezer euró.

A nagy összegért cserébe természetesen meg kell felelni pár, a falusiak által állított feltételnek is: a jelentkezők nem lehetnek idősebbek 45 évesnél, és minimum 10 évig kell a faluban maradniuk. Az ingatlant, melyben életvitelszerűen kell élniük, építhetik vagy vásárolhatják, de mindkét esetben minimum 200 ezer frankba kell kerülnie.

A terv mögött a falu egy emberként sorakozott fel, és meg vannak győződve róla, hogy ötletük megvalósítható és finanszírozható is, sőt, igazán jó befektetés Albinen jövőjének szempontjából. A kérdésben petíciót indítottak, melyet a lakosok majdnem fele írt alá, és november 30-án szavazással döntik el, hogy végre is hajtják-e.

Bár a faluban korlátozottak a munkalehetőségek, a helyiek hangsúlyozzák, hogy a szomszédos Viege és Sion városaiban, melyek csupán rövid autóútra fekszenek, nem ilyen rossz a helyzet – mint mondják, Bern is csupán két óra vonattal, Genf pedig nem több, mint 3 óra autóval.

Kimaradt?