Franciaország befogadja a Líbiából kimenekített első menekülteket


-A A+Franciaország fogadja be az első olyan menekülteket, akiket az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) menekített ki Líbiából Nigerbe - jelentette be hétfőn Pascal Brice, a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) vezetője, aki a közelmúltban tért haza Niamey-ből.

Az ENSZ-nek köszönhetően a líbiai kaotikus helyzetből sürgősséggel kimenekített emberek november 11-én érkeztek a nigeri fővárosba, ahonnan legkésőbb januárban érkezhetnek meg Franciaországba - erősítette meg a francia belügyminisztérium.   Az OFPRA vezetője szerint egy 25 fős csoportról van szó, amelynek tagjai eritreai, etiópiai és szudáni állampolgárok, köztük 15 nő és négy gyerek.

A védelemre szoruló emberek listáját az UNHCR állította össze, és ezekből választotta ki a francia hivatal azokat, akik a biztonsági evakuálást követően nagyon gyorsan menekültstátust kaphatnak Franciaországban, ahol először olyan közösségi szállásokra kerülnek, ahol megkapják az alapokat a franciaországi beilleszkedéshez. A néhány hónapig tartó integrációs programot követően kerülhetnek majd át olyan szálláshelyekre, ahol önállóan élhetnek.

"Mindenekelőtt meg kell menteni a valóságos poklot, kínzásokat, erőszakot és gyerekrablásokat átélt embereket" - mondta az OFPRA vezetője. A francia hivatal munkatársai által a múlt hét második felében Niamey-ben meghallgatott menekültek súlyos erőszakon mentek keresztül, szinte valamennyit nőt megerőszakolták Líbiában. Franciaországban nagy visszhangot váltott ki a CNN hírtelevízió egyik riportja, amely szerint menekülteket rabszolgának árvereznek Líbiában.

Az afrikai áthelyezési program az elmúlt években a szíriaiakat érintően Törökországban, Libanonban vagy Jordániában megindított programok alapján szerveződik, s az a célja, hogy a menedékkérők szinte azonnal megkapják a menekültstátust Franciaországba érkezésüket követően, miután az eljárást már az afrikai helyszínen megindítják az illetékesek.

Az OFPRA munkatársai októberben Csádban indították el a programot, s a két országból 2019 végig folyamatosan helyeznek át menekülteket Franciaországba. A csádi és nigériai táborokból történő átvételre az afrikai és európai országok párizsi csúcstalálkozóján augusztus 28-án tett ígéretet Emmanuel Macron francia elnök. Franciaország mintegy háromezer menekültet vállalt átvenni két év alatt Nigerből és Csádból. A kétéves program összesen tízezer ember érint, a többiek Libanonból és Jordániából érkezhetnek.

390 ezer potenciális menekült

Az ENSZ adatai szerint Líbiában mintegy 390 ezer menekült várakozik arra, hogy illegális úton Európába juthasson, közülük 7 és 9 ezer közé tehető azok száma, akiket megfosztottak a szabadságuktól. Az első 25 embert zárt gyűjtőtáborokból hozták el az ENSZ munkatársai, akik az ilyen helyek 90 százalékát látogatják.

"A látogatások alkalmával segítséget, egészségügyi ellátását ajánlunk, kiválasztjuk a legkiszolgáltatottabbakat, akiknek járhat menekültstátus, és megkérjük a líbiai hatóságokat, hogy egyesével engedjék őket szabadon" - mondta a Le Monde című napilapnak Roberto Mignone, az UNHCR Tripoliban dolgozó képviselője. Tavaly 1600, idén eddig 950 embert mentett ki az ENSZ Líbiából, és azt reméli, hogy idén legalább még 2 ezer embert el tudnak szállítani Csádban és Nigerbe.

Az OFPRA szerint az a cél, hogy más országok is csatlakozzanak a francia kezdeményezéshez. A niamey-i misszióban megfigyelőként részt vesz Németország, Spanyolország és Olaszország, de eddig egyik uniós ország sem tett hasonló felajánlást.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X