Mugabe feleségének hataloméhsége katonai puccsot váltott ki?

A 93 esztendős Robert Mugabe elnök fiatal felesége, az 52 éves Grace hatalmi törekvései váltották ki puccshoz hasonlító megmozdulásokat Zimbabwében.

Sibusiso Moyo vezérőrnagy a hadsereg által megszállt zimbabwei állami tévében jelentette be, hogy megtisztítják Mugabe elnök környezetét a "bűnözőktől". A hadsereg nem vette jó néven, hogy az elnök hatalomra törő neje eltávolíttatta posztjáról Emmerson Mnangagwa alelnököt, aki a függetlenségi háború veteránjaként nagyon népszerű a hadseregen belül.

Katonák szállták meg a zimbabwei állami tévé épületét, Harare, a főváros északi elővárosaiból pedig, ahol a felső vezetés tagjai, így Robert Mugabe elnök is lakik, puskaropogás és ágyútűz hallatszik, jelentette a BBC. Sibusiso Moyo vezérőrnagy a tévében beolvasott közleményében ugyanakkor tagadta, hogy a hadsereg átvette volna a hatalmat.

"Biztosítani akarjuk a nemzetet, hogy őméltósága az elnök [...] és családja biztonságban van és biztonságuk garantált" - mondta Moyo, hozzátéve, hogy "mi csak a bűnözőket célozzuk a[z elnök] környezetében, akik bűnöket követnek el, társadalmi és gazdasági szenvedést okoznak az országnak. Várakozásaink szerint küldetésünk teljesítése után normalizálódni fog a helyzet".

Moyo nyilatkozatának legérdekesebb fordulata az, amely szerint az elnök családja is biztonságban van. Míg az országot a függetlenség óta vezető, már 93 éves Robert Mugabe hatalma megkérdőjelezhetetlen, a jelenlegi válság központi szereplője Mugabe 52 éves neje, a hatalmi törekvéseit alig leplező Grace Mugabe, akinek a ráhatására az idős elnök a múlt héten leváltotta a korábban biztos örökösének tűnő alelnökét, a hadsereg és a függetlenségi háború veteránjainak támogatását élvező Emmerson Mnangagwát.

Grace Mugabe riválisa eltávolítása után a kormánypártban is tisztogatásokba kezdett, saját, jellemzően fiatalabb, a függetlenségi háborúban életkoruk miatt nem is harcoló híveit előtérbe helyezve a régi gárdával szemben. Hogy ez komoly ellenállást váltott ki a hadseregben - melynek vezetői javarészt mind a függetlenségi háború veteránjai - azt már jelezte, hogy a hadsereg főparancsnoka,

Constantino Chiwenga nyíltan szembeszállt az elnökkel és jelezte, hogy a hadsereg készen áll a pártbeli tisztogatások megfékezésére.

Azt is mondta, hogy a tisztogatások egyértelműen a függetlenségi háború veteránjait célozták a pártban. "Emlékeztetnünk kell azokat, akik a hazaárulós svindli mögött állnak, hogy ha forradalmunkról van szó, a hadsereg nem fog habozni a beavatkozással" - mondta.

Kedden már páncélozott harcjárművek vonultak fel Harare, a főváros környékén, majd a katonák lerohanták az állami tévé épületét, ahol azzal nyugtatták a dolgozókat, hogy "csak megvédeni" jöttek a székházat.

A helyzet jelenleg nagyon képlékeny, különös tekintettel arra, hogy a hadsereg, ha kimondatlanul is, de Grace Mugabe, az elnök neje ellen fordult. A brit és az amerikai nagykövetség ezért minden, az országban tartózkodó állampolgárának azt tanácsolta, hogy húzzák meg magukat biztonságos szállásaikon, és ne nagyon menjenek az utcára, ha nem muszáj.

Kapcsolódók

Kimaradt?