Általános sztrájk bénítja meg Katalóniát

Az összes autópályát és országútat, valamint a vonatok 90 százalékát megbénította az az általános sztrájk, amelyn szerdán reggel kezdődött Katalóniában.

Gironában több tucat függetlenségpárti tüntető törte át a rendőrkordont és lepte el az AVE sebesvonat állomását.

A két, Spanyolország többi részét Katalóniával összekötő autópályán is áll a forgalom.

A tüntetők a katalán politikai fogolyok szabadon bocsátást követelik. "Szabadságot a politikai foglyoknak!", "Megvédjük a köztársaságot!" - egyebek mellett ezekkel a transzparensekkel vonultak fel tüntetők, akik le is zártak közutakat a forgalom elől, nagy felháborodást okozva az autósok között.

Hasonlóan reagáltak azok a vasúti utasok is, akiknek vonata kimaradt vagy késett, mert a tüntetők a sínekre vonultak, akadályozva ezzel a vasúti forgalmat. 

A tiltakozó akciók előzménye, hogy az Intersindical-CSC nevű szakszervezet sztrájkot hirdetett erre a napra, amelyet több más, hasonlóan kisebb érdekképviselet is támogat, de nem csatlakoztak hozzá a munkavállalók nagy többségét tömörítő szakszervezetek, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT). 

A hatóságok szerint a megmozdulások több mint 60 közúton okoznak fennakadásokat, a katalán rendőrség ezért elkezdte az útlezárások felszámolását, előzetesen Twitter-üzenetben is kérte a tüntetők együttműködését, hogy megnyithassák a forgalmat.

 

Kimaradt?