Nem tarthat gyűlést Molenbeekben Geert Wilders

A brüsszeli Molenbeek negyed polgármestere rendeletben tiltotta meg, hogy Geert Wilders, a bevándorlás-ellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője és Filip Dewinter, a szélsőjobboldali irányultságú, Vlaams Belang (Flamand Érdek) nevű párt flandriai parlamenti frakcióvezetője pénteken gyűlést tartson a javarészt muzulmánok lakta városrészben - közölte a La Libre Belgique belga napilap csütörtökön.

A  rendelet szerint Françoise Schepmans, Molenbeek polgármestere mindenfajta megmozdulást és gyülekezést megtiltott a városrészben. A polgármester elmondta, a várható atrocitások elkerülése végett, a rend és a béke megőrzése érdekében semmilyen rendezvényt nem engedélyez.

Geert Wilders holland és Filip Dewinter flamand bevándorlás-ellenes politikusok péntekre hirdettek gyűlést "iszlám szafari" címmel, a fogalmazásuk szerint "dzsihadista főváros", a mintegy 98 százalékban muzulmán lakosú brüsszeli városrészben.

A hollandiai mecsetek bezárását és a Korán hollandiai betiltását követelő Wilders számos alkalommal kapott már halálos fenyegetést, ugyanis korábban többek között az erőszak vallásának nevezte az iszlámot, amely véleménye szerint a legnagyobb veszélyt jelenti Hollandiára nézve. A politikust a holland bíróság tavaly decemberben bűnösnek találta gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

A Brüsszel belvárosához közel első Molenbeek negyedet a brüsszeli iszlamisták fellegvárának tartják. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben végrehajtott merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között, a szálak többek között a brüsszeli Molenbeek negyedbe vezettek.

Kapcsolódók

Kimaradt?