A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette Katalónia függetlenségi deklarációját

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette kedden Katalónia függetlenségi deklarációját, amelyet a katalán parlament múlt héten pénteken szavazott meg - adta hírül az alkotmánybíróság szóvivője.

Az egyoldalú katalán döntést követően a spanyol központi kormány órákon belül feloszlatta a katalán parlamentet, menesztette a kormányt, és december 21-re regionális választást írt ki. 

A központi kormány még aznap megtámadta az alkotmánybíróságon a katalán parlament döntését, amelyet a bírói testület mai ülésén eljárásba vett. Ennek egyenes következménye a függetlenségi nyilatkozat felfüggesztése, amíg az alkotmánybíróság meghozza végleges döntését, amire öt hónap áll rendelkezésre.

Az alkotmánybíróság által kiadott sajtóközlemény arra is kitér: a bírák határozatukban figyelmeztetik Carme Forcadell katalán házelnököt, valamint a feloszlatott katalán parlament volt elnökségét, hogy kötelességük megakadályozni és leállítani minden olyan kezdeményezést, amely figyelmen kívül hagyja ezt a felfüggesztő határozatot, továbbá emlékeztetik őket büntetőjogi felelőségükre.

Kapcsolódók

Kimaradt?