Belgiumba helyezi át székhelyét a katalán kormány?

Több spanyol hírforrás is azt írja, hogy a Madrid által lázadással vádolt katalán elnök, Carles Puigdemont kormánya volt tagjával Belgiumba utazott tárgyalni, ahol hétfőn délután a nyilvános sajtóeseményen ismerteti terveit.

Mint korábban írtuk, hétfő koradélután José Manuel Maza spanyol főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

A Barcelonában megjelenő La Vanguardia című spanyol nyelvű lap szerint a spanyol belügyminisztérium tud Puigdemont és kormánya több tagjának távozásáról, de „nem aggódik” emiatt, Madridban annak örülnek, hogy Puigdemonték hétfőn reggel nem jelentek meg a Palau de la Generalitatban, a katalán kormány székhelyén.

A katalán politikusok belgiumi útja akkor kap egy érdekes csavart, ha azt is figyelembe vesszük, hogy Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap politikai menedékjogot ajánlott Carles Puigdemontnak. Ezt hétfőn cáfolta Charles Michel belga miniszterelnök, felszólítva Franckent, hogy „ne öntsön olajat a tűzre”, majd ismételten arra kérte a feleket, hogy kezdjenek párbeszédet. 

 A spanyol sajtó egész nap azt találgatta, hogy hol lehet Carles Puigdemont az első munkanapon azóta, hogy péntek este Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, a szenátustól kapott felhatalmazás alapján felmentette a katalán kormányt. A politikus nem jelent meg pártja, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) vezető testületének rendkívüli ülésén sem, ahol arról döntöttek, hogy indulnak a december 21-i előrehozott parlamenti választásokon Katalóniában.

Ügyvédekkel és flamand nacionalistákkal is találkozik?

Névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva a VRT flamand közszolgálati televízió úgy tudja, hogy Carles Puigdemont leváltott katalán elnök hétfő délután Brüsszelben ügyvédekkel is találkozik majd. „Szinte bizonyos, hogy Carles Puigdemont Brüsszelbe látogat, úgy tudni, hogy már úton van" - írta honlapján a csatorna. A Le Soir című helyi napilap úgy tudja, hogy Puigdemont a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) magas rangú vezetőivel fog tanácskozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?