Barcelonában kikiáltották a Katalán Köztársaságot, Madrid a régió kormányát függesztette fel (percről percre)

A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt, a katalán parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat ír ki december 21-ére Katalóniában, jelentett be péntek este Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök válaszul arra, hogy Barcelonában a parlament kikiáltotta a Katalán Köztársaságot. Cikkünk folyamatosan frissül.

  • A katalán parlament péntek délután megszavazta a Katalán Köztársaság kikiáltását .
  • A spanyol szenátus válaszul megszavazta a madridi kormány csomagját a katalán kormány felfüggesztéséről és előrehozott helyi választások kiírásáról. 
  • Mariano Rajoy spanyol kormányfő bejelentette: kormánya feloszlatja a katalán kormányt, a katalán parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat ír ki december 21-ére Katalóniában
  • Az Európai Bizottság és az EU elnöke is közölte, hogy nem ismerik el a döntést, Madriddal tárgyalnak továbbra is.
00:56

Moszkva álláspontja változatlan Katalónia kapcsán

Oroszország álláspontja változatlan a katalóniai helyzet kapcsán: tiszteletben tartja Spanyolország területi egységét – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, miután a katalán parlament pénteken kikiáltotta a függetlenséget. Zaharova – ahogy korábban is – spanyol belügynek nevezte a katalóniai eseményeket, majd leszögezte, hogy Moszkva tiszteletben tartja Spanyolország területi egységét és szuverenitását.

Az orosz külügyi szóvivő szerint Oroszország az október 1-jei katalán függetlenségi referendumot a spanyol alkotmánybíróságnak a népszavazással kapcsolatban hozott döntései alapján ítéli meg. A taláros testület a referendumot felfüggesztette, amely így a spanyol törvények értelmében illegális volt.

23:05

A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt

A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt, a katalán parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat ír ki december 21-én Katalóniában - jelentett be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya ülését követően péntek este Madridban.

Mindez arra szolgál, hogy helyreálljon az illegális és önkényes döntések sorával megsemmisített önrendelkezés Katalóniában - hangsúlyozta a kormányfő. A kabinet döntött arról, hogy felmenti posztjáról a katalán rendőrfőnököt, a katalán belügyi tanácsos főtitkárát, a katalán kormány brüsszeli és madridi delegáltját, valamint Brüsszel kivételével megszünteti a katalán külképviseleteket. 

Emellett a kormány az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament pénteki döntését, amellyel elfogadta a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot - mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva: "az államnak megvannak az eszközei a törvényesség visszaállítására". 

22:17

Lázítás miatt emelhetnek vádat a katalán elnök ellen

Spanyolország főügyésze eljárást fog indítani Katalónia vezetői ellen lázításért - nyilatkozta péntek este a spanyol kormány szóvivője, miután a spanyol szenátus felfüggesztette a katalán parlamentet, így a madridi kormány közvetlen irányítása alá vette a szakadár tartományt. A főügyész állítólag azt még mérlegeli, hogy csak Carles Puigdemont katalán elnök és helyettese, Oriol Junqueras alelnök ellen emeljenek vádat, vagy a katalán parlament függetlenséget megszavazó képviselői ellen is. A főügyész viszont akár már hétfőn vádat emelhet az ügyben, ha pedig elítélik őket, a katalán vezetőkre akár 30 éves börtönbüntetés is várhat. (Index)

21:08

Madridban megszavazták a katalán kormány feloszlatását

A képviselők többsége elfogadta azt a törvénycsomagot, amely a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

A spanyol kormány előterjesztését a jelenlévő 262 szenátusi képviselőből 214-en támogatták, 47-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott a voksolásnál. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) javaslatait a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt is támogatta.

21:03

Így ünnepel Barcelona (ÉLŐ)

A La Vanguardia című barcelonai lap élő videoközvetítésben mutatja a katalánok ünneplését.

 

19:12

Tusk: az EU továbbra is kizárólag a spanyol kormánnyal fog tárgyalni

Semmi nem változik az Európai Unió számára azzal, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozását, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere - hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken a Twitteren.

Bejegyzésében Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy az új fejlemények ellenére is részesítse előnyben az "érvek erejét" az "erő érvével" szemben.

18:54

Az Európai Bizottság is nyilatkozott Katalónia függetlensége megszavazásáról

Nincs újabb hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak a katalóniai helyzethez – közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője pénteken, röviddel azután, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot.

18:38

„Demokratikus ellenállásra” szólított fel Puigdemont

„Demokratikus ellenállásra” szólított fel a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásával szemben Carles Puigdemont eddigi katalán elnök, akinek menesztését péntek este jelentette be a spanyol miniszterelnök a spanyol szenátustól kapott felhatalmazás alapján.

„Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt” – jelentette ki. Hozzátette: a spanyol kormányzati döntések ellentétesek az állampolgárok szavazóurnáknál kinyilvánított akaratával.

A katalán politikus elmondta: a katalán kormány teljesítette ígéretét azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot. „Világos számunkra, hogy az elért eredmények megvédésének legjobb módja a demokratikus ellenállás a 155-ös cikk alkalmazásával szemben” – fogalmazott, és türelemre, kitartásra, erőszakmentességre és a béke megőrzésére szólított fel. Kérte, hogy tartsák tiszteletben azoknak a katalánoknak a tiltakozásait, akik nem értenek egyet a katalán parlament „többségének döntésével”. Puigdemont hangsúlyozta: szabad országot, és olyan társadalmat szeretnének, amelyben kevesebb az igazságtalanság, nagyobb az egyenlőség, a szolidaritás és a testvériség a világ minden népével. „Kezdve Spanyolország népeivel, amelyekhez kölcsönös tisztelettel és elismeréssel akarunk kötődni” – mondta beszéde végén a katalán politikus. (MTI)

17:28

Barcelonában kikiáltották a Katalán Köztársaságot

A független Katalán Köztársaság mellett döntöttek Barcelonában a pénteki titkos szavazáson. A labda ezután Madrid térfelén pattog. 10 nemmel, 2 tartózkodással és a szükséges 68 fölötti 70 igennel megszavazták a független Katalán Köztársaságot.

16:57

Az ellenzéki pártok elhagyják a plénumot

A katalán függetlenséget ellenző ellenzéki pártok elhagyták a barcelonai parlament plenáris termét.

16:55

Óriási tömeg várja a függetlenség kikiáltását

Egyre növekvő tömeg várja a barcelonai parlament előtti téren a függetlenség kikiáltását.

16:55

Megkezdte a spanyol kormány a katalán kormányzati feladatok átvételét

A spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét szombaton, miután a szenátustól kapott felhatalmazás alapján Mariano Rajoy miniszterelnök péntek este feloszlatta az autonóm regionális kormányt.

A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányfő, aki már összehívta a spanyol minisztériumok államtitkárait és helyettes államtitkárait, hogy döntsenek a különböző területeket érintő feladatokról.Ilyen feladat például a spanyol belügyminisztérium számára a katalán rendőrség felügyelete. Első intézkedéseként José Ignacio Zoido spanyol tárcavezető menesztette Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnököt. Helyére pedig Ferrán López főfelügyelőt nevezte ki, aki eddig a katalán rendőrség területi koordinációjáért felelt, és a testület második embere volt. (MTI)

16:40

Több száz katalán polgármester érkezett Barcelonába

Több száz katalán polgármester érkezett Barcelonába, hogy támogatásáról biztosítsa a függetlenségpárti képviselőket. 

 

16:34

Szakértő: Katalónia függetlensége nem a „jogászkodáson” fog múlni

Katalónia függetlensége nem azon fog múlni, hogy Madridnak vagy Barcelonának vannak-e kifinomultabb jogi érvei - erről a Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének doktorandusza, Spanyolország-szakértő beszélt az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Dabis Attila szerint a katalán függetlenség azon tudna múlni, hogy Katalónia össze tudja-e szedni a szükséges nemzetközi diplomáciai támogatást, és hogy ez a közösség menyire összetartó és mennyire képes elviselni azokat a retorziókat, amiket egy egyoldalú függetlenségkikiáltás bizonyosan maga után vonna. Úgy vélte, ha lennének is katalán előrehozott választások, nem világos, hogy az milyen választási eljárás szerint zajlana le. Mint mondta, biztos, hogy most egy óriási "jogászkodás" fog elindulni, mind a spanyol alkotmánynak, mind a katalán autonómiastatútumnak az alternatív értelmezésével.

16:30

Barcelonában sem ülnek keresztbe font kézzel

A madridi szenátusi üléssel párhuzamosan a barcelonai parlamentben elkezdődött a vita arról a határozattervezetről, amelyet a katalán kormányt alkotó két párt nyújtott be a Katalán Köztársaság kikiáltásáról. 

 

16:26

Rajoy: nincs más alternatíva

A spanyol szenátus a madridi kormány Katalóniára vonatkozó csomagjáról készül szavazni. Mariano Rajoy miniszterelenök felszólalásában hangsúlyozta: nem kizárólag Katalónia van napirenden, mert mindez egész Spanyolországot, "törvényeit, elveit és együttélését" egyaránt érinti. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmány 155-ös cikkét - amely alapján felhatalmazást kaphat a spanyol kormány a beavatkozásra Katalóniában - most először készülnek alkalmazni, ami rendkívüli dolog, de a kialakult helyzet is az.

Katalóniában figyelmen kívül hagyták, megsértették a törvényeket, és ezt el is ismerték. Elfogadtak egy "új törvényességet" anélkül, hogy azt megtehették volna. Antidemokratikus, az európai demokratikus értékekkel ellentétes intézkedések sorát hozták - sorolta a kormányfő, hogy mi indokolja kabinetje lépéseit. „Mindennek vannak következményei" - jegyezte meg.

Mariano Rajoy szerint nincs alternatíva, az egyetlen amit tenni lehet: "a törvényhez kell fordulni a törvény érvényesítése érdekében". "Vannak dolgok, amelyekkel nem lehet játszani"- jegyezte meg. A kormányfő kérte a szenátusi képviselők támogatását az intézkedéscsomaghoz, amelyek célja egyebek mellett törvényesség visszaállítása, a bizalom visszanyerése, a gazdasági növekedés megtartása Katalóniában.

 

14:04

A román külügy elutasítja Katalónia egyoldalúan kikiáltott függetlenségét

A külügyminisztérium Spanyolország területi egysége mellett foglal állást, és határozottan elutasítja Katalónia „függetlenségének egyoldalú kikiáltását” – közölte a tárca az Agerpres hírügynökséggel.  

A külügy leszögezte: Spanyolország fontos szövetségese és stratégiai partnere Romániának. Egy állam belső rendjét megváltoztató folyamatoknak és történéseknek az ország alkotmányával és törvényeivel teljes összhangban kell lenniük ahhoz, hogy legitimként ismerjék el azokat – áll a közleményben.

12:34

Szijjártó: spanyol belügy a katalán függetlenség kikiáltása

Spanyolország belügyének tekinti a magyar kormány a katalán függetlenség kikiáltását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel. A politikus szombat reggel telefonon egyeztetett Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel a katalán függetlenség kikiáltását követően Spanyolországban előállt helyzetről.

Szijjártó tájékoztatott: a magyar kormány a kérdést Spanyolország belügyének tekinti, és bízik abban, hogy sikerül a helyzetet minél előbb a spanyol alkotmányos előírásoknak megfelelően rendezni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?