Az Amerikai Rendezők Céhe is elfordult Weinsteintól

Az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) elindította azt az eljárást, amelynek eredményeként kizárja tagjai sorából a szexuális erőszakkal vádolt Harvey Weinstein producert. A testületnek 16 ezer tagja van.  

„A DGA elítéli a szexuális erőszakot, és elfogadhatatlannak tartja a hatalommal való visszaélésnek ezt a szánalmas formáját. Mindez nem csak egy embert érint, a szexuális erőszak nagyon elterjedt a társadalomban és sajnálatos módon a filmiparban is” – írta állásfoglalásában a DGA elnöke, Thomas Schlamme.

A DGA november 6-án dönthet Harvey Weinstein kizárásáról. 

A The New York Times és a The New Yorker tényfeltáró riportjai nyomán több mint 40 színésznő vallotta be, ő is Weinstein áldozata. A filmproducer ellen a New York-i, a londoni és a Los Angeles-i rendőrség is nyomozást indított. A Brit Filmakadémia (BAFTA) és az Oscar-díjakat odaítélő amerikai filmakadémia felfüggesztette Weinstein tagságát, a producerek céhe is kizárta tagjai sorából, Emmanuel Macron francia államfő pedig bejelentette, elindította az eljárást, amellyel a filmmogultól megvonhatják a francia becsületrendet. 

A hollywoodi botrány hatására egyre több áldozat merít bátorságot, és előáll a saját történetével. A #metoo kampányhoz erdélyi közéleti szereplők is csatlakoztak, erről itt írtunk bővebben. Magyarországon a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Marton Lászlót, a Vígszínház főrendezőjét eddig hét nő vádolta meg szexuális zaklatással, erről itt írtunk összefoglalót. 

(Címlapfotó forrása: CNN

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?