Heves tiltakozást váltott ki a Floridai Egyetemen egy neonáci beszéde

Heves tiltakozást váltott ki csütörtökön a Floridai Egyetem Gainesville-i kampuszán a neonáci Richard Spencer megjelenése és beszéde.

Rendkívül feszült helyzetben, rendőrök és barikádok gyűrűjében tartotta meg előadását Richard Spencer, az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb neonácija, a montanai székhelyű Nemzeti Politikai Intézet (NPI) elnevezésű intézmény igazgatója.

Rick Scott, Florida kormányzója már szerdán rendkívüli állapotot hirdetett abban a megyében, ahol az egyetemi kampusz található, mozgósította a Nemzeti Gárdát és megerősítette a rendőri jelenlétet is. Az egyetemhez vezető utakat csütörtökön lezárták.

Spencert már az egyetem épületéhez vezető úton tüntetők fogadták. "A nácik menjenek haza!" - kiáltották oda a fehérek felsőbbrendűségét hirdető szónoknak. "Én nem megyek el innen, mi erősebbek vagyunk, mint ti, és ezt ti is tudjátok!" - kiáltotta vissza Richard Spencer.

A Miami Herald című lap tudósítása szerint a Spencer-támogatók azt skandálták a tüntetőknek: "nem fogtok a helyünkbe lépni". Ugyanezt a mondatot skandálták Spencer hívei az augusztusban a virginiai Charlottesville-ben tartott és véres összecsapásokba fulladt tüntetésen.

Az előadást Richard Spencer végül nem is az egyetem egyik épületében tartotta meg, hanem a kampusz közelében lévő művészeti központban. A beszédben a fehér felsőbbrendűségről alkotott nézeteit fejtegette, ám nem vette igénybe az előadásához biztosított két órát, hanem jóval előbb befejezte mondandóját, és távozott. Egyelőre nem derült ki, hogy az előadást hányan hallgatták, s nem tudni azt sem, hogy a rendelkezésre álló 700 jegy közül hányat adtak el. A rendezvény végül rendzavarás nélkül zárult.

Kent Fuchs, az egyetem rektora közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy nem ért egyet a Richard Spencer által képviselt rasszista nézetekkel. A rektor később Twitter-üzenetben rögzítette: "azokkal tartok, akik visszautasítják és elítélik Spencer aljas és megvetendő üzenetét".

Címlapi illusztrációnk forrása: gq.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?