Három halálos áldozatot szedett Ophelia Írországban

Hárman haltak meg hétfő estig a Brit-szigeteken átvonuló Ophelia hurrikán okozta balesetekben. Az óránkénti 120–150 kilométeres sebességű széllökésekkel kísért trópusi vihar miatt százezrek maradtak áram nélkül.Fotó: Ben Birchall/PA

Az ítéletidő mindhárom áldozata Írországban vesztette életét. Egy nő és egy férfi akkor halt meg, amikor autójukra fát döntött az orkán, egy férfi pedig egy kidőlt fa eltávolításával próbálkozott, amikor saját láncfűrészétől halálos végű sérülést szenvedett.

Az ír és a brit hatóságok hétfő esti beszámolói szerint az Ír Köztársaságban 360 ezer, Észak-Írországban 1 300, Walesben hozzávetőleg négyezer kereskedelmi és lakóingatlanban nem volt áram.

Mint ismeretes, napra pontosan 30 évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után hétfőn lecsapott az Ophelia nevű trópusi vihar a Brit-szigetekre. Ez a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyűjtések kezdete óta valaha is kialakult. Az Azori-szigetek irányából északkelet felé tartó hurrikán a korábbi hármas fokozatról egyes fokozatúvá szelídült az Atlanti-óceán hűvösebb északi vizei felett, és szakértők szerint a szárazföld fölé érve fokozatosan tovább gyengül, de az ír és az észak-írországi hatóságok ennek ellenére a legmagasabb szintű, vörös riasztást adták ki a sziget egész területére. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?