BRÉKING: ezt válaszolta a katalán elnök a spanyol ultimátumra

Négy oldalas levélben adott hétfőn reggel kitérő választ Carles Puigdemont katalán elnök arra a kérdésre, hogy kikiáltotta-e október 10-én a függetlenséget. 

Mint ismeretes, Mariano Rajoy spanyol kormányfő egy nappal a katalán parlament ülése után levélben szólította fel Puigdemond-t, hogy adjon egyenes választ a függetlenséggel kapcsolatban, ugyanis a madridi kormánynak ennek függvényében kell döntenie arról, hogy a spanyol alkotmány 155. cikkelye értelmében felfüggeszti-e a katalán autonómiát.

Ehelyett a katalán elnök arra kérte Rajoy-t, hogy a következő két hónapban üljenek le „egyenlő felekként” tárgyalóasztalhoz, akár közvetítők bevonásával. Ugyanakkor arra is felszólította Madridot, hogy hagyjon fel az erőszakos fellépéssel, az elnyomással. 

„Kormányom számára prioritás teljes intenzitással a párbeszéd útját keresni” – fogalmazott Carles Puigdemont a válaszlevelében, amelyet a spanyol kormányfőnek írt, és faxon jutatott el Madridba. A katalán vezető két hónapos tárgyalási időszakot javasolt a konfliktusból kivezető út megtalálása érdekében. Mint írta, tartsák meg mielőbb az első találkozót, és kössék meg az első megállapodásokat. "Ne hagyjuk, hogy a helyzet tovább romoljon" - hangsúlyozta.

A politikus írásában kifejtette: annak a politikai mandátumnak a felfüggesztése, amely október 1-jén a szavazóurnáknál keletkezett, mutatja a katalán kormány határozott szándékát, hogy a szembenállás helyett megtalálják a megoldást. Hozzátette: október 10-én, a katalán parlament ülésén őszinte ajánlatot tett a párbeszédre, ami nem a „gyengeség megnyilvánulása” volt, hanem tisztességes javaslat, hogy megoldást találjanak a spanyol állam és Katalónia közötti kapcsolatra, amely sok éve megszakadt.

Meglepetését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a spanyol kormány kész alkalmazni az alkotmány 155-ös cikkét, amely lehetővé teszi Katalónia autonómiájának felfüggesztését.

Carles Puigdemont levelében azt is kérte a spanyol kormányfőtől, hogy vessenek véget a katalán nép, a katalán kormány „elnyomásának". Felidézte, hogy épp ezen a hétfő délelőttön kell megjelennie a madridi központi büntetőbíróságon a katalán rendőrfőnöknek és két olyan civil szervezet vezetőjének, amelyek 2010 óta békés tüntetéseket szervezett emberek millióinak részvételével. Az „elnyomás fejezetébe" sorolta egyebek mellett az október 1-jei „brutális rendőri erőszakot", az internet és a média "cenzúráját". „A párbeszédre irányuló javaslatunk őszinte, a történtek ellenére is, de logikusan összeegyeztethetetlen a növekvő elnyomás és fenyegetések jelenlegi légkörével" - zárta sorait a katalán elnök.

Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter szombaton egy rádióinterjúban azt mondta: a spanyol kormány nem fogad el kitérő vagy kétértelmű választ a katalán vezetéshez intézett, hétfőn lejáró ultimátumára, ilyen homályos nyilatkozat esetén Madrid "kénytelen lesz intézkedéseket foganatosítani". Amennyiben a katalán elnök nem ad egyértelmű választ a kérdésre, újabb felszólítást küldenek Barcelonába, hogy a katalán kormány térjen vissza a törvényesség keretei közé. Ennek határideje csütörtökön 10 órakor jár le. A La Vanguardia című Barcelonában kiadott spanyol nyelvű napilap is úgy tudja, hogy a spanyol kormány „feltétel nélküli kapitulációt” várt volna Puigdemond-tól, számára az egyetlen elfogadható válasz a függetlenség kikiáltásának egyértelmű visszavonása lett volna. 

Mint arról helyszíni tudósításainkban beszámoltunk, október elsején függetlenségi népszavazást tartottak Katalóniában. Bár a referendumot minden lehetséges eszközzel megpróbálta megakadályozni a madridi kormány, több mint 2 millió katalóniai választópolgár adta le voksát, ezek 90 százaléka a függetlenség mellett szavazott. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?