Zsákutcába jutottak a Brexit-tárgyalások

Zsákutcába jutottak a pénzügyi elszámolás kérdésében a Brexit-tárgyalások Michel Barnier szerint. Az EU főtárgyalója éppen ezért nem látja elérkezettnek az időt a folyamat jövőről szóló, második szakaszba léptetésére és nem is fog ilyen javaslatot tenni a jövő héten Brüsszelben összeülő tagállami vezetőknek - írja a Bruxinfo

Nem körvonalazódik még az érdemi kérdésekben a brit kilépésről szóló alku és az eddig elért korlátozott eredmények az EU főtárgyalója szerint nem elégségesek ahhoz, hogy a folyamatban való továbblépést javasolja az EU27-ek jövő héten összeülő állam- és kormányfőinek.

Brit tárgyalópartnere, David Davis ezzel szemben a Brexit-tárgyalások csütörtökön véget ért ötödik fordulóját követően reményének adott hangot, hogy a tagállamok vezetői zöld jelzést adnak majd Michel Barniernek a továbblépésre. Ez azonban a Bruxinfo értesülése szerint nem a jövőbeli viszonyról szóló tárgyalások megkezdésére vonatkozik, hanem inkább arra, a kilépés után nagyjából két évet felölelő átmeneti időszakra, ami alatt Nagy-Britannia már nem EU-tagként kvázi tagország (illetve norvég mintára) továbbra is az egységes belső piac és a vámunió része maradna.

Források szerint az állam- és kormányfők, vagy szerencsés esetben néhány nappal előbb a miniszterek arról döntenek majd jövő heti találkozójukon, hogy az átmeneti időszakról is megkezdődhessenek a megbeszélések, és ne csak - ami a jelenlegi helyzet - a rendezett kilépés három kulcskérdéséről: az uniós, illetve a brit polgárok jogairól, a pénzügyi elszámolásról (a számláról) és az ír-északír határon történő személyi és áruforgalom ügyében.

Michel Barnier, akárcsak a tagállamok többsége nem ellenzi a tárgyalások kiterjesztését az átmeneti időszakra, amennyiben annak nem lenne köze a jövőbeni kapcsolatokhoz (azaz nem jelentené a második szakaszt a tárgyalásokon).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?