NBC: Trump felvetette nyáron az Államok atomfegyverzetének növelését

Az NBC televízió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította szerdán, hogy Donald Trump amerikai elnök a nyáron az Egyesült Államok nukleáris fegyverzetének erőteljes növelését vetette fel.

Az értesülés szerint az elnök még július 20-án, nemzetbiztonsági tanácsadóival tartott megbeszélésén szorgalmazta az atomarzenál növelését. Az NBC a szobában jelenlévő három, meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy Trump az amerikai nukleáris robbanófejek számának mintegy tízszeresére növelését vetette fel. Tette ezt azután, hogy tájékoztatták őt arról: az Egyesült Államok atomrobbanófejeinek száma az 1960-as évekbeli 32 ezerről négyezerre csökkent. Trump megjegyezte: nagyobb készletet szeretne.

A megbeszélésen az NBC szerint jelen volt Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke és Rex Tillerson külügyminiszter is. A jelentés szerint valamennyien meglepődtek Donald Trump javaslatán, és a külügyminiszter ekkor minősítette negatívan Donald Trumpot. Ez a minősítés napok óta témája egyes sajtóorgánumoknak. Maga Rex Tillerson már cáfolta, hogy valaha is az „idióta” kifejezéssel illette volna az elnököt. A televízió információi szerint az elnököt munkatársai tájékoztatták az atomfegyverkészlet növelésének gyakorlati és jogi akadályairól.

Az NBC – szintén meg nem nevezett interjúalanyokra hivatkozva – azt is közölte: jelenleg nem tervezik az atomfegyverkészlet gyarapítását. Donald Trump még februárban, a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában is beszélt arról, hogy számbelileg erősítené az Egyesült Államok atomfegyverkészletét.

„Merő képzelgésnek”

Az elnök két Twitter-bejegyzésben reagált az NBC információira. Az elsőben „hamis hírnek” és „merő képzelgésnek” minősítette ezeket, a másodikban pedig felvetette, hogy felül kellene vizsgálni az NBC működési engedélyét.

James Mattis védelmi miniszter a történetet „felelőtlennek” nevezve, közleményben utasította vissza az NBC állításait. A tárcavezető leszögezte: a nyilvánosságra hozott sajtójelentések, melyek szerint az elnök az Egyesült Államok nukleáris arzenáljának növelésére szólított volna fel, teljes mértékben hamisak. Ez a fajta téves tájékoztatás felelőtlen – szögezi le közleményében Mattis.

Kapcsolódók

Kimaradt?