Székely zászló kerül pénteken a Mária Valéria hídra

Felvidék kapujában, az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hídon húzza fel pénteken a székely lobogót, dr. Völner Pál a Fidesz Komárom- Esztergom megyei elnöke, valamint Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának országos alelnöke.maria-valeria

Így a felvidékiek és az esztergomiak közös támogatásukról biztosítják erdélyi nemzettársaikat. Egyre több erdélyi és magyarországi önkormányzat hivatalára tűzték ki a székely lobogót.

Szent István városában, a Mária Valéria híd újjáépítése a határokon átívelő kapcsolatok, a magyarság összetartozásának szimbólumává vált. Éppen ezért a történelmi városban a híd esztergomi hídfőjére kerül ki a székely zászló - áll a szervezők által kiadott közleményben.

Az MKP részéről Farkas Iván alelnök, valamint Retkes János párkányi elnök, a Fidesz részéről Dr. Völner Pál választókerületi elnök, és Zoltai Dániel esztergomi önkormányzati képviselő, a helyi Vállalkozók Pártjából pedig Juhász István vesz részt a zászló felhúzásában.

Berényi: szolidaritást vállalunk erdélyi nemzettársainkkalBerenyi Jozsef A Magyar Közösség Pártja szolidaritást vállal a romániai magyarokkal, akik küzdenek nemzeti és regionális szimbólumaik szabad használatáért - áll Berényi József, az MKP elnökének állásfoglalásában. Hrubík Béla MKP-s ipolynyéki polgármester tettét példa értékűnek tartjuk. Az MKP ez ügyben minden olyan dél-szlovákiai kezdeményezést támogat, amely szolidaritásáról biztosítja Romániában élő nemzettársainkat. Különösen üdvözöljük azon helyi önkormányzatok véleménynyilvánítását, amelyeknek testvértelepüléseik vannak Erdélyben vagy Románia más területein - írja Berényi József, az MKP elnöke.

Mint ismeretes, Adrian Jean Andrei Hargita megyei prefektus hivatalos átiratban felszólította a megye polgármestereit, hogy településükön távolítsák el a közintézményekről a székely zászlót. A prefektus arra hivatkozott, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság tavaly szeptemberben érvénytelenítette a Hargita megyei tanácsnak azt a határozatát, amelyben a megye szimbólumává nyilvánították a zászlót.

 

Kimaradt?