A hó fogságába került Nyugat-Magyarország

Az egy napja tartó havazás és a viharossá erősödött szél miatt a nyugat-nagyarországi megyékben a közútfenntartó megfeszített munkája ellenére sokfelé nagyon nehéz a közlekedés.hófúvásA hó továbbra is esik, a hótorlaszokat a szél hamar újraépíti, az alsóbbrendű utakon elakadt autók, buszok, sőt, hókotrók nehezítik a közlekedést.

Késnek a munkából a buszsofőrök

Hóátfúvások miatt több mint száz alsóbbrendű út vált járhatatlanná az országban, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei napok óta megállás nélkül dolgoznak, elzárt település nincs. A cég közleménye szerint a társaság munkagépei és szakemberei szerda hajnaltól folyamatosan dolgoznak a hóátfúvásokkal érintett térségekben a Nyugat-Dunántúlon.havazas

Nem érkezett meg minden sofőrjük a munkahelyére, főként Kőszeg környékéről nem tudnak bejutni a kollégáik, de amelyik autóbusz beérkezik, azt ismét útnak indítják – közölte a Vasi Volán Zrt. Többször is előfordul, hogy elakad a hóban egy-egy autóbuszuk, de ezeket eddig minden esetben kimentették.

Nem bírnak a széllel

A megfeszített munkák ellenére kora reggelre az Útinform összesítése szerint Győr-Moson-Sopron megyében 60, Zala megyében 9, Vas megyében 19, Veszprém megyében 6 alsóbbrendű út vált járhatatlanná. Sopron térségében 16, Csorna vidékén 21, Kapuvár körzetében 17, Mosonmagyaróvárnál pedig 6 alsóbb rendű úton nem lehet közlekedni.

Emellett több tucat nyugat-magyarországi mellékúton is csak nehezen lehet közlekedni a hófúvások, illetve az ezek nyomán kialakuló hó- és jégbordák miatt. A balesetek és a még nagyobb fennakadások elkerülése érdekében ezen kívül a 75-ös, a 82-es, a 83-as, a 85-ös és a 86-os úton kamiontilalmat vezettek be.

A közútkezelő arra kéri a Nyugat-Dunántúlon közlekedőket, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak a hófúvásokkal érintett területeken.

A hatékony munkavégzés érdekében az éjszakai órákban lezárták többek között a 85-ös út Fertőszentmiklós és Fertőhomok közötti szakaszát, valamint a 88-as út sárvári elkerülő szakaszát, hogy a társaság munkagépei meg tudják szüntetni a kialakult hóakadályokat. A viharos erejű széllökések azonban továbbra sem csillapodtak, így rengeteg helyen alakultak ki további hóátfúvásos, nagyon nehezen járható vagy járhatatlan útszakaszok, mivel az akár 60-80 kilométer széllökések az útról letakarított havat folyamatosan visszahordják a burkolatra.

Narancs riasztás

A társaság üzemmérnökségei a nyugati országrészben teljes kapacitással dolgoznak, a társaság a bérelt munkagépeket is az utakra rendelte, emellett átcsoportosításokat is végrehajtott gépparkján belül, hogy a lehető legnagyobb erőkkel küzdhessen a hóátfúvásokkal.narancs

A napok óta tartó havazás miatt Zalában 12-20 centiméter vastag a hóréteg. A további havazás és a még mindig erős, néhol viharos erejű északi szél miatt továbbra is narancs színű, azaz másodfokú riasztás van érvényben a megye területének legnagyobb részén.

A hókotrókat is menteni kellett

Csütörtökre virradó éjjel autóbusz, kamionok és személygépkocsik műszaki mentéséhez hívták a tűzoltókat. Beleznán egy árokba csúszott hóekét, Zalaváron pedig a közútkezelő egy másik elakadt munkagépét is a tűzoltók segítségével szabadították ki a hóból. Éjfél körül az M7-es autópálya nagykanizsai lehajtójánál autóbusz, kisteherautó, személygépkocsi és két kamion akadt el az emelkedőn, de az éjszaka folyamán legtöbbször a 71-es és a 75-ös úton, valamint a megye számos más pontján is árokba csúszott, elakadt járművek vezetői kértek segítséget.havazas3 0

Hófúvások miatt 14 útszakasz csak nehezen járható, kilenc utat pedig le kellett zárni Zalában. Nem közlekedhetnek járművek a 7-es út és Galambok, a Nagykanizsa és Szepetnek, a Tótszerdahely és Letenye, a Nagyrécse és Galambok közötti összekötő úton, a 75111-es úton Sármellék közelében, Ukk és Gógánfa között, a 75-ös úton a baki tető és Pölöske között, továbbá az Újudvar és Magyarszerdahely, valamint a Gelse és Zalaszentbalázs közötti úton.

Változatlanul fennáll a kamionos korlátozás a magyar-szlovén határon, miután a Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön 19 órától megtiltotta Szlovénia felől a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek belépését Magyarországra.

Szülő nővel akadt el a mentőautó

A Szombathely-Gencsapáti vasúti átjárónál elakadt a hóban egy szülő nőt szállító mentőautó. mentoA közútkezelő járművének kíséretében végül a mentőautó biztonságosan megérkezett a szombathelyi Markusovszky kórházba. A megyei katasztrófavédelem szerint kora reggelig tizenegyszer mentettek ki elakadt járműveket a hóból. Vas megyében húsz alsóbbrendű út van lezárva hóátfúvások miatt, elzárt település viszont továbbra sincs.

Hajnalban az operatív törzs közreműködésével biztosították Nemescsó, Pusztacsó és Kőszegpaty kenyérellátását, és eljuttattak hatvan egységnyi vért Szombathelyről Győrbe. A Magyar Vöröskereszt helyi aktivistái meleg ruhát, cipőt és élelmiszert osztottak ki a Szombathelyen veszteglésre kényszerült kamionok sofőrjei között.

Délutánig nem változik a helyzet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az erős, helyenként viharos (45-65 km/h) lökésekkel kísért északi szél a Dunántúl nyugati harmadán hófúvást okoz. Délutántól a szél fokozatos mérséklődésével egyre több helyen megszűnik a hófúvás. Az országrészben még többfelé várható havazás, de jelentős, 4-5 cm-nél több friss hó a legtöbb helyen már nem valószínű. A hó az alacsonyabban fekvő területeken – 250-300 méteres magasság alatt – napközben olvadásnak indul.

Kimaradt?