Az Együtt Kolozsváron: „Erkölcsi kötelességünk Erdélyben is megszólalni”

A „semmit róluk nélkülük” politika volna helyes a külhoni magyarsággal szemben – hangzott el csütörtökön, Kolozsváron a magyarországi Együtt Párt által szervezett találkozón.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke – aki korábban közel egy évig élt és dolgozott Romániában tanácsadóként a PSD-nek és PNL-nek, az RMDSZ-nek kutatóként – elmondta, pártjuk liberális progresszív, szociális politikájában szociáldemokrata elemeket tartalmaz. „Több elosztásban hiszünk a piacgazdaság felszámolása nélkül” – fogalmazott.

Magyarországon próbálnak „antipopulista” politikát folytatni, „nem mentek be a Fidesz utcájába”, nyugatosak, Európa- és USA-pártiak – hangzott el. Közösségük célja, hogy Bajnai Gordon örökségére építve „hülyítéstől mentes politikát” vigyenek, amelyben a melegházasság, tűcsereprogram, orvosi marihuána legalizálása benne van. Elutasítják a határzárat is, amit azonban nem egy nap alatt kell lebontani.

Szigetvári elmondta, erkölcsi kötelességüknek tartják, hogy Erdélyben is megszólaljanak, régóta tartanak kapcsolatokat itt élőkkel. Tisztában vannak a Fidesz erdélyi támogatottságával, nem is szavazatokért jöttek – emelte ki. Véleménye szerint a „semmit róluk nélkülük” politika volna helyes megközelítés a sokszínű, szórványban élő magyarokkal szemben. Fontos a választási jogot megtartani a külhoni magyarok számára, a jogfosztást nem támogatják, de saját választókerület kialakítására volna szükség, mert a mostani választási törvény nem jó – jelentette ki.

Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke elmondta, a határon túli politika alakulásában a december 5-i népszavazás tartósan hiteltelenített mindenkit, aki a Fideszen kívüli szereplő, ezt követően pedig az ellenzék nem tett semmit a jelenség ellen. Az Együtt programjában kiemelik, hogy határon túli politizálást csak partneri együttműködésben lehet működtetni, és több szereplővel is.

Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa arról beszélt, a szatmári húsfeldolgozó, amelyik a Szamost szennyezi, be sem kapcsolja a tisztítóberendezését – ez ellen éppen az EMNP-vel közösen sikerült fellépniük. A legújabb fejlemények szerint megoldódtak a problémák, ez pedig azt bizonyítja, hogy világnézeti különbségeket félretéve is lehet együttműködni.

Ahogy az egyetemek autonómiájára gondolnak – amelyet a magyar kormánypártok megtépáztak –, úgy gondolnak a külhoni magyarokra is, akikkel közösen kell döntéseket hozni – fogalmazott Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő.

Szerdán Karácsony Gergely, a Párbeszéd párt miniszterelnök-jelöltje tartott sajtótájékoztatót Kolozsváron. A Párbeszéd és az Együtt közösen indul a 2018-as magyarországi országgyűlési választáson, és „nyitva tartják az ajtót” az LMP és a Momentum Mozgalom felé.

Kapcsolódók

Kimaradt?