Karácsony Gergely: nem kinyilatkoztatni, hanem tanulni jöttem Erdélybe

„Tanulni és tapasztalatot szerezni jöttünk Erdélybe” – mondta Karácsony Gergely, a magyarországi Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Kolozsváron szerdán.

Karácsony Gergely rossz megoldásnak találja, hogy a lakcímmel nem rendelkező külhoni magyarok magyarországi listákra szavazhatnak, ezért ő speciális, önálló választókerület létrehozását javasolta, ahol nem pártok, hanem személyek indulhatnak a negmérettetésen, és kapnak egy vagy több mandátumot. A cél, hogy ne Magyarországról diktált lehetőségek közül lehessen választani, hanem saját, kiválasztott személy közül.

Ma a határon túli magyarok választójogát a többség elutasítja Magyarországon, ez Karácsony szerint a december 5-i népszavazás gyűlöletpolitikájának eredménye. A nemrég ismét a külhoni magyarok szavazati joga ellen felszólaló Gyurcsány Ferencet is bírálta, a Demokratikus Koalíció elnöke „szerzett jogot venne el a külhoni magyaroktól” – fogalmazott.

Beszélt arról is, gyakran olyan jellegű támogatásokat kapnak a külhoni magyarok, amelyek „bicskanyitogatók” a magyarországi közvélemény szemében, ezzel szemben a magyar nyelvű újságírás és kultúra támogatása fontos volna a határon túl.

„Nem kinyilatkoztatni, hanem tanulni jöttem Erdélybe”, az RMDSZ következetes, kompromisszokra fogékony politikájától például – hangzott el. Elmondta, Zugló polgármestereként fontosnak tartja Kolozsvár és Zugló kapcsolatának erősítését. Erdélyben két napig tartózkodnak, Kolozsváron Oláh Emese alpolgármesterrel, az RMDSZ Nőszervezetének és a Magyar Ifjúsági Értekezlet képviseletével is beszélgetnek. A jövőben Székelyföldre is ellátogatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?