Tömegtüntetésen és kosármeccsen is jártunk a katalán függetlenségi népszavazás kampányzáróján

Kiküldött munkatársunk alig verekedte be magát a városba félórával azután, hogy repülőgépe landolt a barcelonai El Prat repülőtéren, és máris belebotlott a témába: a reptéri autóbusz a Plaza d'Espanánál tette le, épp ott, ahol a vasárnapi függetlenségi referendum pártolói kampányzárójukat tartották. 

Már a városszéli házak, toronyházak erkélyein kifeszített katalán zászlók erdejéből is láthatja a mit sem sejtő turista, hogy nem egy szokványos hétvégét fog tölteni Barcelonában: ha a katalánok akarata szerint alakulnak a dolgok, akkor a pénteken Spanyolországba érkező utazó hétfőn a Katalán Köztársaságból repülhet haza.

Amint most már az egész világ is tudja, a 7,5 milliós Katalóniában vasárnap függetlenségi népszavazást írt ki a barcelonai tartományi kormány, a Generalitat, viszont a madridi központi hatalom minden rendelkezésére álló eszközt bevet ennek megakadályozására. Márpedig a Mariano Rajoy vezette kormánynak sok eszköz áll a rendelkezésére: rászabadította a szövetségi és katalán ügyészséget a kezdeményezőkre, rájuk küldte a Guardia Civil csendőreit, és rendőrök ezreit vezényelte Katalóniába megelőzni azt, hogy az emberek egyáltalán leadhassák voksukat.

Jordi ott lesz, amíg csak kell 

Mit ad isten, a Kolozsvár- Barcelona gépen épp egy katalán férfi, Jordi mellé szólt a jegyem, aki - mint mondta - azért utazik haza, mert semmiképpen nem akar lemaradni erről a történelmi pillanatról. A középkorú férfi reméli, hogy bejut a szavazókörzetének kijelölt iskolába, de ha ezt megakadályozza a spanyol rendőrség, akkor több századmagával fog órákon keresztül az épület előtt sorban állni. "Hogy lássa a világ, hogy alapvető szabadságjogaink csorbulnak. Rajoy-jal nem lehet szót érteni, minden tárgyalási kísérletünket elutasította" - fogalmazott.

Jordi többször is - mintegy magyarázkodva, szimpátiát keresve - próbált történelmi hátteret nyújtani a katalán függetlenségi törekvéseknek, ám amikor tájékoztattuk arról, hogy az erdélyi magyarok sok szempontból hasonló cipőben járnak/jártak a történelem folyamán, és világosan megértik népe szabadságvágyát, akkor már "nem akarta eladni" a referendumot. 

Spanyolország téren dzsemboriznak a katalánok

Az El Prat repülőtérről a városközpontba menet már a városszéli házak is ki vannak lobogózva, egy idő után pedig egyre sűrűbb sorokban vonultak a katalán sárga-vörös csíkos "Sí" (Igen - szerk. megj) zászlóba öltözött emberek. Az autóbuszról leszállva az is kiderült, hogy miért és hova vonulnak: a függetlenségpártiak stílszerűen a Spanyolország téren tartották kampányzáró rendezvényüket. Az óriási téren zenekarok léptek fel, zeneszámok között újra és újra felzúgott a Votarem, Votarem! (Szavazni fogunk) - rigmus. A tömegben voltak skót, grúz és örmény zászlók is, rövid otttartózkodásunk alatt magyar vagy székely lobogót nem láttunk. 

Barcelona így készül a függetlenségi népszavazásra

Posted by Maszol.ro on Friday, September 29, 2017

A kampányzáróról munkatársunk a katalán büszkeség egy másik megnyilvánulási színhelyére, az FC Barcelona kosárlabdacsapatának szezonnyitó mérkőzésére sietett át. Magyar vonatkozása is volt az összecsapásnak, ugyanis ez volt a legjobb magyar kosaras, Hanga Ádám bemutatkozó mérkőzése a gránátvörösöknél. Külön pikantériát adott az összecsapásnak, hogy az ellenfél a baszkföldi Vitoria városának csapata, a Baskonia, Hanga korábbi klubja. A magyar kosaras a kispadon kezdte a mérkőzést, viszont az első negyed közepén beküldte Sito Alonso, és nem okozott csalódást: mind védekezésben, mind pedig támadásban hasznosan játszott.

Ahogy előzetesen is sejtettük, a meccs nem csak a sportról szólt, a 7 ezres közönség ugyanazokat a függetlenségpárti rigmusokat skandálta közel két órán keresztül, amelyek hetek óta megadják az alaphangot Barcelona utcáin. Amikor a katalán nemzeti himnusz, az Els Segadors is felcsendült, akkor tetőfokra hágott a hangulat.

A hab a tortán pedig az volt, hogy a Barcelona az utolsó percekben megfordította az összecsapást, és 87-82-re legyőzte a Baskoniát. 

AMaszol megkapta azt a lehetőséget is, hogy mint az egyetlen akkreditált magyar médiatársaság a mérkőzés után a Barcelona öltözőjében villáminterjút készíthessen Hanga Ádámmal. A magyar kosaras értékelte a méérkőzésen nyújtott teljesítményét, ám nem kerülhettük ki a katalán témát sem. 

"Pizsamapartikkal" próbálják nyitva tartani az iskolákat a szavazásig

A sorsdöntő népszavazás előtt "pizsamapartikkal" próbálják nyitva tartani az iskolákat Katalóniában; szülők, gyerekek, tanárok készülnek arra, hogy vasárnapig a szavazóhelyiségeknek kijelölt tanintézményekben maradnak, hogy meg lehessen tartani a referendumot, amelyet a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztett. Barcelona belvárosában található Collaso i Gil del Raval nevű intézményben az igazgatónő bezárta a kapukat tanítás után.

Az épületben azonban odabent sokan maradtak szülők, gyerekek, tanárok illetve olyanok is, akiknek ez a lakcím szerint kijelölt szavazóhelye a függetlenségi népszavazáson. A helyszíni tudósítások szerint a kerítéshez kívül is belül is létrát állítottak, ezeken keresztül jelenleg zavartalanul járnak ki és be az emberek. Enni- és innivaló is érkezik.

A katalán főügyész korábbi utasításának értelmében az intézményeket ki kell üríteni szombatig és hatóságilag le kell pecsételni, hogy az illegális referendumon ne lehessen szavazni. Erre válaszul adta ki felhívását Som Escola nevű csoport, amely oktatási és szülői szervezeteket fog össze, hogy a hétvégén minél többen "táborozzanak" az iskolákban, és szervezzenek rendezvényeket.

Manresában például az Escola Bages Évkezdeti ünnepség néven szórakoztató programok sorát hirdette meg a következő két napra: urgálóvárral, focimeccsel, ingyen piknikkel, és hálózsákos "pizsamapartival" a torneteremben. Az Escoles Obertes (Nyitott iskolák) mozgalom weboldalt indított a napokban, hogy számba vegye a kezdeményezés támogatóit és közreműködőit Katalóniában. 60 ezren csatlakoztak eddig.

Josep Lluís Trapero, katalán rendőrfőnök pénteken azt az utasítást adta, hogy a rendőrök "erőszak nélkül" ürítsék ki az intézményeket, és zárják be az intézményeket. Hatósági közbeavatkozásról eddig nem tudni. Az emberek állítólag arra számítanak, hogy a katalán rendőrök nem lépnek fel velük szemben, és vasárnap végül engedik majd kinyitni az iskolákat, hogy szavazni lehessen.

Önkéntesek győzködik a lakosságot

Közben tovább zajlik az erőteljes mozgósítást a népszavazási részvételre. Az Ómnium Cultural nevű civil politikai mozgalom több tucat önkéntessel telefonon hívogatja az embereket, hogy meggyőzze őket a voksolás fontosságáról függetlenül attól, hogy támogatja-e a függetlenséget vagy sem. Ennek jelentőségét az adja, hogy a referendumnak nincs érvényességi küszöbe, ha több az igen szavazat az elszakadásra mint a nem, a kormány elindítja az elszakadási folyamatot, de a katalán elnök néhány napja egy interjúban azt mondta: alacsony, például 15-25 százalékos részvétel esetén erre mégsem nem kerül sor.

Spanyolország más részein is érezhető a katalán eseményekkel kapcsolatos feszült várakozás, egyre több városban, egyre több erkélyen és ablakban jelennek meg a spanyol zászlók, amelyek a nemzet egységét hirdetik. Az ABC című lap szerint az elmúlt hetekben megnégyszereződött a nemzeti lobogók eladásaink száma Spanyolországban.

Kapcsolódók

Kimaradt?