„Csalódott” Románia az új ukrán nyelvtörvény kihirdetése miatt

A román külügyi tárca és Románia Parlamentje is határozott felszólítást fogalmazott meg Ukrajna irányába, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ukrajnai románok anyanyelvi oktatásának biztosítása érdekében. 

A külügyminisztérium kedden közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben csalódásának ad hangot amiatt, hogy Ukrajna elnöke szeptember 25-én kihirdette az új oktatási törvényt, amely súlyosan korlátozza a román kisebbség nyelvi jogait.A román külügy felidézi, hogy Ukrajna folyamatosan, minden hivatalos kommunikáció alkalmával a nemzeti kisebbségek védelmében elfogadott nemzetközi szabályzatok tiszteletben tartásáról biztosította a román felet, és azt is megígérte, hogy az új jogszabály nem fogja csorbítani a román nyelvű oktatás színvonalát és minőségét. 

A minisztérium leszögezi, hogy minden illetékes nemzetközi fórumon jelezni fogja az ukrán tanügyi törvény negatív hatásait. „A külügyminisztérium határozottan felszólítja az ukrán hatóságokat, hogy minden szükséges intézkedést hozzanak meg annak érdekében, hogy biztosítsák az anyanyelven való tanulás jogát a román nemzeti kisebbséghez tartozó személyek számára” - írja a közlemény. 

Az ügy kapcsán közös állásfoglalást adott ki a parlament két háza is. A Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi, illetve Liviu Dragnea képvpsiselőházi elnök által aláírt dokumentum rámutat, hogy a román törvényhozói testület mélységes csalódottságot érez az ukrán oktatási törvény kihirdetése miatt, és a nemzetközi intézmények segítségét fogja kérni az ukrán fél hozzáállásának megváltoztatása érdekében. 

Az anyanyelvi oktatáshoz való jogot korlátozó ukrán tanügyi törvény miatt egy román parlamenti küldöttség készül Kijevbe utazni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?