Szabadon engedték Kasza József volt szabadkai polgármestert

Több mint két és fél hónappal őrizetbe vétele után kedden szabadon engedték Kasza Józsefet, az Agrobanka szabadkai fiókjának korábbi igazgatóját. A hírt a VajdaságMa délvidéki hírportál közölte Kasza ügyvédjére, Kovács Károlyra hivatkozva. „Kasza ma délután jelentkezett, és közölte, kiengedték az előzetesből” – mondta nyilatkozatában Kovács Károly.

Kasza Józsefet, Szabadka egykori polgármesterét, a Vajdasági Magyar Szövetség volt elnökét hivatali helyzetével való visszaéléssel gyanúsították. Az állítólagos bűncselekmény elkövetése idején az Agrobanka pénzintézet szabadkai fiókját vezette.kasza

Rajta kívül a rendőrség  őrizetbe vette egykori helyettesét, Zoran Malesevicet, továbbá Zoran Malisanovicot, az Azohem, a Mala Bosna és az Azotara Subotica vállalatok tulajdonosát és Miomir Paovic igazságügyi szakértőt.

A hatóságok azzal gyanúsították őket, hogy több mint 13 millió euróval gyarapították az Agrobanka nevű pénzintézet kárára Zoran  Malisanovic vagyonát. Paovic állítólag Malisanoviccsel egyetértésben nyolc alkalommal készített hamis értékbecslést az Azotara Subotica műtrágyagyár ingatlanjairól, valós értéküknél többszörösére becsülte őket, hogy a vállalatnak legyen fedezete a bank által nyújtott hitelekre.

Az RTS állami televízió egy korábbi adásában tudni vélte, hogy Kasza József és Zoran Malesevic a letartóztatott Dusan Antonic bankigazgatóval és  munkatársaival egyetértésben, törvényt sértve három hitelt helyezett ki, és öt bankgaranciát nyújtott kedvező feltételek mellett és megfelelő biztosíték nélkül Zoran Malisanovic vállalatainak.

Kasza József több mint 12 éven át vezette a VMSZ-t, és a Djindjic-kormányban miniszterelnök-helyettes is volt, illetve éveken át polgármester is volt Szabadkán. A VMSZ fegyelmi bizottsága 2010 februárjában fosztotta meg tiszteletbeli elnöki tisztétől és zárta ki a pártból a párt politikáját bíráló kijelentései miatt.

Kimaradt?