Az ELTE dékánja nem vereti szét a diákok blokádját

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tesz bizonyos lépéseket, de nem kezdeményezi, hogy erőszakkal szüntessék meg a Hallgatói Hálózat (HaHa) hétfőn kezdődött "blokádját" - közölte Dezső Tamás, az ELTE bölcsésztudományi karának dékánja keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten. Úgy fogalmazott: "türelmünk végtelen".

A HaHa aktivistái hétfőn döntöttek úgy, hogy "blokád" alá vonják a kar Múzeum körúti campusának egyik termét, s ez addig tart, amíg a kormányzat nem teljesíti követeléseiket.elte2

A kar dékánja sajtótájékoztatóján emlékeztetett hétfőn kiadott két közleményére, amelyben a fórumot engedély nélküli, jogellenes eseménynek minősítette. Dezső Tamás elfogadhatatlannak nevezte, hogy azokat a hallgatókat, akikért felelősséggel tartozik, korlátozzák jogaik gyakorlásában.

elteA dékán hozzátette: nem a teremfoglalók céljaival nem értenek egyet, mint azt egy korábban kiadott nyilatkozatában is jelezte, hanem a módszereikkel. Hangsúlyozta, hogy hisz a párbeszédben és a józan ész meggyőző erejében. Álláspontja szerint a kar hallgatóinak többsége elítéli a "blokádot".

Úgy véli, lesz párbeszéd a teremfoglalók és a hallgatók között is. Megjegyezte azonban, hogy nehéz egyeztetni a szervezőkkel, mert nem tudni, hogy kivel lehet megállapodni. Dezső Tamás nem vonta kétségbe a HaHa jó szándékát, és nem kívánta minősíteni a szervezetet.

A dékán nagyjából 600 fősre becsülte az "érdeklődők" számát, és biztonsági okokból kifogásolhatónak nevezte az engedély nélküli fórumot. Dezső Tamás elnézést kért azoktól a középiskolásoktól, akiket az egyetemi felkészítőjükről zavartak ki a HaHa tagjai.

Hangsúlyozta, hogy eddig nem történt atrocitás, az elmúlt éjszakára pedig biztosították a minimálisan szükséges feltételeket. Utalt arra, hogy kedd délelőtt a demonstrálók szóváltásba keveredtek a terembe érkező hallgatókkal. Az oktatás a többi teremben zavartalanul folyik - tette hozzá.

Kimaradt?