Magyarországi választások: a regisztrációról tájékoztattak Kolozsváron

A 2018-ban zajló magyarországi országgyűlési választáshoz szükséges regisztráció részleteiről számolt be a Nemzeti Választási Iroda vezetője Kolozsváron, kedden.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy a választás lehetséges időpontja április 8. és május 27. között várható, éppen ezért már a héten elkezdődik a választási irodák felkészítése. Hasonló felkészítőben részesülnek a csíkszeredai és kolozsvári konzulátusi munkatársak is – hangzott el.

Októberben mintegy 650 ezer levelet küld szét a magyar állam a magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárok számára – a levélben a regisztráció lehetőségére emlékeztetik a nem regisztrálókat, illetve a változások bejelentésére kérik őket. Egy regisztrációs kérelem tíz évig él akkor is, ha valaki nem szavazott, ha pedig mégis, akkor automatikusan meghosszabbítódik a regisztrációja.

Erdélyben 129 420 regisztráltat tartanak számon, de sokan e-mail címmel jelentkeztek, akik között szintén lehetnek erdélyiek. Regisztrálni a választás előtti 15. napig lehet majd. Aki a jövőben kérvényezné a magyar állampolgárságot, ahhoz, hogy szavazhasson, már októberben ajánlott beadnia a kérelmét.

Az előző választás során sokan kérték, hogy a levélcsomagot személyesen vehessék át a külképviseleten, de mivel ezt vélhetően sokan elfelejtették, ők is kapnak emlékeztető levelet. Fontos, hogy a postára küldött levélcsomagot csak személyesen vehetik át az emberek, de mivel sokan nem mentek el a külképviseletre, ezért nem tudtak végül szavazni, mintegy tízezren.

A magyar igazolványban, útlevélben vagy lakcímkártyában levő adatokkal kell kitölteni a levélcsomagban található iratokat, kérdésekkel a Nemzeti Választási Irodához lehet fordulni illetve a konzulátusok munkatársaihoz is – hangzott el.

Vetélkedő is indul

Magyar tannyelvű osztályokban indítanak vetélkedőt – korábba Magyarországon már próbált mintára – kárpát-medencei középiskolákban. Jelentkezni október 23-ig lehet, a téma a demokrácia, emberi jogok, uniós jogok, uniós választás és a regisztrációval, levélben való szavazással kapcsolatos tudnivalók. Magyarországi diákokat arra kértek, dolgozzanak ki módszereket környezetük szavazásra buzdítására.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?