Októberben újabb levelet kapnak a határon túli magyar választópolgárok

Október első hetében levélben keresi meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a mintegy 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt a regisztrációjukkal kapcsolatban - jelentette be az NVI elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona azt mondta: azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, akik a 2018-as országgyűlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe. Hangsúlyozta: aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes. A regisztrációra a választás előtti 15. napig lesz lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak. 

Péntekig 294 866, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált az NVI-nél. Őket az igazságügyi minisztériumi (IM-) rendelet alapján megkeresik, azt javasolva, hogy ha változás történt az adataikban - elköltöztek, megváltozott az értesítési címük vagy máshol szeretnék átvenni a szavazási levélcsomagot -, akkor jelezzék az NVI-nek. Pálffy Ilona közölte: ez utóbbi azért fontos, mert a népszavazás idején 17 ezren kérték a csíkszeredai konzulátusra a szavazási levélcsomagot, és 12 ezren nem vették át. 

A további 355 ezer választópolgárt, aki már letette az állampolgársági esküt, de még nem regisztrált, tájékoztatják a regisztráció módjáról, szintén az IM-rendelet előírása alapján.

Az NVI elnöke elmondta: a regisztráció 2013 nyarán kezdődött, a 2014-es parlamenti választás idején 193 ezer volt a regisztráltak száma, a tavalyi népszavazáskor 274 ezren szerepeltek a választói jegyzékben, jelenleg pedig 294 ezren vannak. Augusztus 1-jétől 7500 regisztrációs kérelem érkezett, ebből a fele számít újnak, a másik fele vagy megismételte a korábbi regisztrációs kérelmet, vagy az adatait módosította. 

Pálffy Ilona a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok szavazási lehetőségeiről szólva megjegyezte: a tervek szerint konzulátus nyílik Manchesterben és Edinburgh-ban.

Kimaradt?