Dzsihadista harcosok érkeztek az Iszlám Állam területére

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt lévő szíriai területre érkezett szerdán az a konvoj, amely a szervezet 300-400 fegyveresét, illetve családtagjaikat szállítja, és augusztus vége óta a sivatagban vesztegelt.

A könnyűfegyverekkel felfegyverzett dzsihadista harcosokat és családtagjaikat az augusztus 27-én megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében evakuálták a libanoni-szíriai határról. A megállapodásnak az IÁ, a szíriai hadsereg és a libanoni síita Hezbollah mozgalom is a részese volt - közölte a szíriai háború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózat révén rendszeresen beszámoló szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A konvojban haladók csatlakozni akartak társaikhoz Deir ez-Zór városban, amely az azonos nevű tartomány székhelye, de amerikai harci gépek bombázással megakadályozták ezt augusztus utolsó napjaiban. Ezután a gépkocsioszlopban haladók Irakba akartak átjutni, és hozzájuk akartak csatlakozni más harcosok is, de a koalíciós harci gépek ezt is megakadályozták egy út és egy híd bombázásával, valamint a konvojhoz csatlakozni akaró 85 fegyveres megölésével.

Ezután a konvoj elindult visszafelé, egy ideig a szíriai kormányerők ellenőrizte területen haladt, majd elért egy olyan ponthoz, amely már az IÁ kezén van Deir ez-Zór tartományban. Időközben a szíriai kormányerők az orosz légierő segítségével elűzték a tartományi székhelytől az IÁ embereit, akik évek óta ostrom alatt tartották a várost.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?